Ακουστοφόρηση, Ακουστική Αιώρηση και η Έρευνα για το θεραπευτικό Γκονγκ

Πως ο ήχος μπορεί να μετακινεί την ύλη και η έρευνα για το θεραπευτικό γκονγκ

2359

Ακουστοφόρηση, Ακουστική Αιώρηση και η Έρευνα για το θεραπευτικό Γκονγκ | GongLove ArtLab

Ακουστοφόρηση και Ακουστική Αιώρηση

Ο ήχος βρίσκεται παντού γύρω μας, τις περισσότερες φορές όμως δεν τον αντιλαμβανόμαστε ως φυσική παρουσία. Ακούμε τους ήχους αλλά δεν τους αγγίζουμε. Μερικές εξαιρέσεις όπου νιώθουμε τους ήχους και την υπόστασή τους ως φυσική παρουσία είναι τα κέντρα νυκτερινής διασκέδασης με δυνατή μουσική, τα αυτοκίνητα που έχουν ηχεία που κάνουν τα τζάμια να τρίζουν, οι υπέρηχοι που χρησιμοποιούνται στη λιθοτριψία για τα νεφρά και φυσικά όταν βρισκόμαστε στο αντηχητικό πεδίο των γκονγκ και νιώθουμε τις δονήσεις να μας διαπερνούν ενώ το σώμα μας δεν έρχεται σε επαφή με τα γκονγκ. Η ιδέα ότι κάτι τόσο «άυλο» όπως ο ήχος μπορεί να μετακινήσει και να ανυψώσει αντικείμενα μπορεί να φαντάζει απίστευτη αλλά είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Η ακουστοφόρηση, η ακουστική αιώρηση, χρησιμοποιεί τις ιδιότητες του ήχου για να κάνει αντικείμενα να μετακινηθούν και να αιωρηθούν με ελεγχόμενο τρόπο.

Από την αρχαιότητα υπάρχουν ιστορίες, μύθοι και θρύλοι που περιγράφουν τη δύναμη του ήχου να μετακινήσει αντικείμενα. Τα τείχη της Ιεριχούς έπεσαν όταν αφού για έξι ημέρες οι Ισραηλίτες περπατούσαν γύρω από την πόλη μια φορά την ημέρα, την έβδομη πραγματοποίησαν το γύρο της πόλης επτά φορές. Τότε επτά ιερείς σήμαναν σάλπιγγες και όλοι οι Ισραηλίτες φώναξαν με δυνατή φωνή και τα τείχη της Ιεριχούς ισοπεδώθηκαν. Αυτή η ιστορία σε συνδυασμό με το θαυμασμό και την απορία των σύγχρονων ανθρώπων για τον τρόπο κατασκευής μεγαλιθικών έργων της αρχαιότητας όπως τα κυκλώπεια τείχη, οι πυραμίδες, το Στόουνχεντζ κ.α., ίσως έδωσε λαβή και σήμερα κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες για την κατασκευή τους με τη χρήση κάποιου άγνωστου σήμερα αρχαίου μηχανισμού αιώρησης μεγάλων αντικειμένων βασισμένου στη δύναμη του ήχου.

Τα πρώτα σχετικά πειράματα έγιναν από τον «πατέρα» της σύγχρονης ακουστικής και θεμελιωτή της νέας επιστήμης της κυματικής Ερνέστο Κλάντνι (Ernst Chladni), ο οποίος το 1787 πειραματιζόταν με την μετακίνηση άμμου πάνω σε ένα πιάτο δονούμενο από ήχους. Ανάλογα με τη συχνότητα των ήχων, οι κόκκοι άμμου κατευθύνονταν προς διάφορες θέσεις, εκ πρώτης όψεως τυχαίες, που όμως σε συγκεκριμένες συχνότητες ακολουθούσαν συγκεκριμένα μοτίβα κίνησης δημιουργώντας συγκεκριμένα σχέδια που έμοιαζαν πολύ με μοτίβα που παρατηρούνται στη φύση.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται με καλλιτεχνικό τρόπο ανάμεσα στα άλλα, διάφορα πραγματικά πειράματα σύγχρονων εφαρμογών κίνησης της ύλης με τη χρήση του ήχου.

Από τότε η δυνατότητα ακουστικής «χειραγώγησης» έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πειράματα ελεγχόμενης μετακίνησης αντικειμένων σε δύο και τρεις διαστάσεις με τη δυνατότητα της αιώρησης.

Βίντεο αιώρησης σταγόνων από το Argonne National Laboratory, ένα πείραμα που μπορεί να βρει εφαρμογή στη δημιουργία νέας γενιάς φαρμάκων (2012).

Βίντεο από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκυο και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Nagoya με υπερηχητικά στάσιμα κύματα που χρησιμοποιούνται για την ελεγχόμενη μετακίνηση και αιώρηση διάφορων μικρών αντικειμένων (2013-2014)

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature τον Σεπτέμβριο 2016 από ερευνητές του Πανεπιστημίου Aalto της Φινλανδίας, δείχνει πως είναι εφικτή η ανεξάρτητη μετακίνηση πολλαπλών μικροαντικειμένων προς ελεγχόμενες κατευθύνσεις, ανάλογα με τις μελωδίες και τις αντίστοιχες ακουστικές δονήσεις που χρησιμοποιούνται, με χρήση μόνο μιας πηγής ήχου, κάτι που μπορεί να βρει εφαρμογή σε πάρα πολλά πεδία. Παίζοντας μελωδίες, που είχαν γραφτεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι επιστήμονες κατάφεραν, μεταξύ άλλων, να γράψουν εξ αποστάσεως λέξεις, αποτελούμενες από μεταλλικά γράμματα. Τα μικρά μεταλλικά αντικείμενα «άκουγαν» τις μελωδίες και σχημάτιζαν μόνα τους τις λέξεις.

Ακολουθεί βίντεο με μερικά από τα πειράματα ελεγχόμενης μετακίνησης ύλης των ερευνητών (2016).

Η Έρευνα για το θεραπευτικό γκονγκ

Αναγνωρίζοντας ότι ο ήχος έχει τη δύναμη να μετακινεί αντικείμενα και να τα κάνει να αιωρούνται, μπορούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα τον μηχανισμό με τον οποίο συντελείται αυτό που ονομάζουμε «δονητική μάλαξη σε κυτταρικό επίπεδο» όταν το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται μέσα στο αντηχητικό πεδίο των γκονγκ. Το σώμα διαπερνάται εξ’ αποστάσεως από τις αντηχήσεις των γκονγκ, κάτι που θέτει σε κίνηση τα υγρά και τα δομικά στοιχεία του σώματός μας, τα κύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμβαίνουν και να παρατηρούνται διάφορα φαινόμενα:

  • Οι μυς αντιλαμβάνονται την προκαλούμενη κίνηση από τις αντηχήσεις εντός του σώματος ως ένα λεπτοφυές «μικροδονητικό μασάζ», κάτι που τους βοηθά να χαλαρώσουν σε κάθε τους κύτταρο, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ευρύτερη αίσθηση χαλάρωσης που έχει ο καθένας.
  • Η μετακίνηση των υγρών και άλλων μικροσωματιδίων που κυκλοφορούν ή βρίσκονται στο σώμα, υποβοηθά εκ των έσω παρόμοια με μια «δονητική φυγοκέντρηση» στο να απομακρυνθούν και να αποβληθούν ευκολότερα άχρηστες ή επιβλαβείς ουσίες. Έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα γιατί αρκετές γυναίκες αναφέρουν ότι παρατηρούν μετά από μια ηχωκάθαρση – συνεδρία θεραπευτικού γκονγκ, τα πόδια τους ή άλλα μέρη του σώματός τους να «ξεπρήζονται» όπως αναφέρουν και νιώθουν πιο ανάλαφρες και υγιείς χωρίς χρήση φαρμάκων. Η σωματική διαρροή από τις δονήσεις σε συνδυασμό με την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος επιδρά ειδικότερα στα άκρα, χέρια και πόδια, δημιουργώντας ένα αίσθημα «μυρμηγκιάσματος», όπως όταν ξεμουδιάζουμε και κυκλοφορεί πάλι το αίμα σε ένα μουδιασμένο μέλος του σώματός μας.
  • Η όλη μικροκίνηση των υγρών και των κυττάρων στο σώμα, συντελείται στις τρεις διαστάσεις και περιλαμβάνει και ανοδικές κινήσεις μέσα στο σώμα, δημιουργώντας την αίσθηση της αιώρησης, σαν να βρισκόμαστε στη θάλασσα, όπου η άνωση μας κάνει να νιώθουμε πιο αβαρείς, μόνο που η θάλασσα αυτή δεν αποτελείται από νερό αλλά από τις αντηχήσεις των γκονγκ.
  • Η παρατεταμένη χρονική διάρκεια διαρροής του ανθρώπινου σώματος όταν αυτό συντονιστεί με τις δονήσεις των αντηχήσεων των γκονγκ επιδρά περαιτέρω μέσω των παραπάνω μηχανισμών στο νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει μια τροποποιημένη κατάσταση συνείδησης – αντίληψης του είναι, όπου χάνεται η αίσθηση του σώματος, της υλικής υπόστασής του, το αποκαλούμενο φαινόμενο «αποϋλοποίησης».
  • Η ακουστική – δονητική διέγερση των δερμοτομίων, περιοχών της επιφάνειας του δέρματος που εκτείνονται από τη σπονδυλική στήλη σε όλο το σώμα, οι οποίες συνδέονται μέσα από ένα δίκτυο νεύρων με διαφορετικά εσωτερικά όργανα και με αντίστοιχα τμήματα του νωτιαίου μυελού, κάνει τις αντηχήσεις των γκονγκ να επιδρούν και μέσω αυτής της οδού στο νευρικό σύστημα και στο ανθρώπινο σώμα.

Όλα τα παραπάνω φαινόμενα έρχεται να επιβεβαιώσει ένα δείγμα της έρευνάς μας για τις επιδράσεις του γκονγκ στον άνθρωπο, για όσους συμμετέχουν σε ηχωκαθάρσεις – εξειδικευμένες συνεδρίες θεραπευτικού γκονγκ του εργαστηρίου μας.

Στο σύνολο των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων ποσοστό 98,1% αισθάνεται τις δονήσεις των γκονγκ να διαπερνούν το σώμα τους, εκ των οποίων στο σύνολο των ερωτηματολογίων ποσοστό 67,5% προσδιορίζει αυτό το βίωμα ως θετική εμπειρία. Σημειώνουμε ότι στο σύνολο των ερωτηματολογίων το ποσοστό  το οποίο αναφέρει αυτή την εμπειρία ως αρνητική είναι μόλις 0,6%.

Έρευνα για το θεραπευτικό Γκονγκ | GongLove ArtLab

Συνολική Αξιολόγηση Εμπειρίας όσον αφορά την Χαλάρωση. Βαθμολογία σε κλίμακα από το 1 έως το 5, όπου το 1 ισοδυναμεί με το «δε χαλάρωσα καθόλου» και το 5 ισοδυναμεί με το «χαλάρωσα πολύ». Τα μισά συμπληρωμένα ερωτηματολόγια (50%) αναφέρουν ότι χαλάρωσαν πολύ (5) και το 1/3 περίπου (29,3%) βαθμολογούν με 4. Άθροισμα ποσοστών ερωτηματολογίων με βαθμολογία από 3 έως 5: 93,6%. Ποσοστό μόλις 2,5% αναφέρει ότι δε χαλάρωσε καθόλου.

Έρευνα για το θεραπευτικό Γκονγκ | GongLove ArtLab

Ποσοστό 58,6% στο σύνολο των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων, οι συμμετέχοντες καποιες στιγμές νιώθουν τα άκρα τους, χέρια, πόδια ή και τα δύο, να μυρμηγκιάζουν, σαν να διαρρέονται από ένα ελαφρύ ηλεκτρικό ρεύμα. Το ένα τρίτο περίπου των ερωτηματολογίων (29,9%) αναφέρει αυτό το αίσθημα και στα πόδια και τα χέρια.

Έρευνα για το θεραπευτικό Γκονγκ | GongLove ArtLab

Σε περισσότερα από τα μισά ερωτηματολόγια (ποσοστό 54,1%) οι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι νιώθουν το σώμα τους να γίνεται ελαφρύτερο ή να αιωρείται κάτα κάποιο τρόπο μέσα στις δονήσεις των γκονγκ. Σε κανένα ερωτηματολόγιο δεν αναφέρεται η εμπειρία ως αρνητική. Ποσοστό 39,5% στο σύνολο των ερωτηματολογίων αναφέρει την εμπειρία της «αιώρησης» στο αντηχητικό πεδίο των γκονγκ ως θετική.

Έρευνα για το θεραπευτικό Γκονγκ | GongLove ArtLab

Σε ποσοστό 56,1% στο σύνολο των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων οι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι χάνουν την αίσθηση του σώματός τους σε κάποιες στιγμές της ηχωκάθαρσης, λόγω της παρατεταμένης αίσθησης διαρροής του σώματος από τις δονήσεις στο αντηχητικό πεδίο των γκονγκ. Ποσοστό 29,9% στο σύνολο των ερωτηματολογίων προσδιορίζει περαιτέρω αυτή την εμπειρία ως θετική, ενώ σε κανένα δεν προσδιορίζεται ως αρνητική.

Έρευνα για το θεραπευτικό Γκονγκ | GongLove ArtLab

H έρευνα συνεχίζεται και είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα υπάρξουν πολλές ανακαλύψεις, εφευρέσεις και εφαρμογές της ακουστικής επιστήμης που θα οδηγήσουν σε νέες δυνατότητες. Η θεραπεία γκονγκ είναι μια από αυτές, με βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα, όπου ήδη είχαν αναγνωριστεί οι δυνάμεις αυτού του μουσικού οργάνου με τις τόσες πολλές ιδιαιτερότητες και ιδιότητες.

Ιάσονας Βολάκης, Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove Esooptron MCOO

Πηγές – Βιβλιογραφία:

Είστε ελεύθεροι να εκτυπώσετε, αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και να το μοιραστείτε με φίλους. Ειδικά όσον αφορά την ενότητα της έρευνας για το θεραπευτικό γκονγκ, επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνο εφόσον το κείμενο και οι εικόνες παρουσιάζονται αυτούσια και γίνεται αναφορά στους συγγραφείς και την ιστοσελίδα www.gonglove.org * Δεν επιτρέπεται η χρήση του κειμένου ολικά ή τμηματικά για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς * Δεν επιτρέπεται: Να αλλάξετε, να μετασχηματίσετε ή να προσθέσετε οτιδήποτε σε αυτήν την εργασία. Δεν επιτρέπεται η έντυπη αναδημοσίευση, ούτε η αναμετάδοση σε μέσα επικοινωνίας, μέρους των κειμένων ή του συνόλου αυτών και  ειδικά μέρους ή του συνόλου των κειμένων και των εικόνων της ενότητας που αφορά την έρευνα για το θεραπευτικό γκονγκ, χωρίς έγγραφη άδεια από το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab.