Γκονγκ Επίσκεψη Έκθεση Ελευσίνα Τα Μεγάλα Μυστήρια – Μουσείο Ακρόπολης

1551

Επίσκεψη πραγματοποιεί το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab Esooptron MCOO στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα Μεγάλα Μυστήρια» στο Μουσείο της Ακρόπολης, στα πλαίσια του τέταρτου ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος στην τέχνη του γκονγκ στην Ελλάδα «Γκονγκ, Επιστήμη ως Τέχνη | Εκπαίδευση Γκονγκ 2018 – 2019«. 

Αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση του γκονγκ από τους Έλληνες κατά την αρχαιότητα και στα Ελευσίνια Μυστήρια μπορείτε να βρείτε στη σελίδα:

Ιστορία γκονγκ – χρήση στην Αρχαία Ελλάδακαθώς και εξειδικευμένα για την παράσταση σε αγγείο της Μήδειας με γκονγκ στην Ελευσίνα Η Μήδεια με Γκονγκ στην Ελευσίνα

Αναλυτικά για την έκθεση διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ακρόπολης:


Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου – Σάββατο, 30 Ιουνίου, 2018

Το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινίασε το 2015 μια σειρά περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας. Στόχος του είναι να παρουσιάζει ασυνήθιστα θέματα της αρχαιότητας που θα ενδιέφεραν τον σημερινό επισκέπτη και παράλληλα θα τον παρότρυναν να επισκεφθεί τους τόπους προέλευσης των εκθεμάτων. Μετά τις εκθέσεις «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» και «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων», η τρίτη έκθεση της σειράς έχει θέμα την Ελευσίνα και τα μεγάλα μυστήρια.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελευσίνα όπως το μοναδικό άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης (1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.), το πρώιμο κλασικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης (Περσεφόνη) (1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.), ιερά σκεύη όπως κέρνοι, πλημοχόες και θυμιατήρια, αλλά και μνημεία με παραστάσεις των πρωταγωνιστών των μεγάλων μυστηρίων, του Ιεροφάντη και του Δαδούχου.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ευρήματα από το Ελευσίνιο της Αθήνας αλλά και την Ιερά Οδό, δεδομένου ότι η πανηγυρική πομπή ξεκινούσε από την Αθήνα με πλήθος μυημένων και υποψηφίων για μύηση και κατέληγε στο τελεστήριο της Ελευσίνας. Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται, πριν από την είσοδο στην έκθεση, ένα ανάγλυφο από την περιοχή του Ελευσινίου και ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα από το Ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται δίπλα στην Ιερά Οδό, στην περιοχή του Δαφνίου.

Ο εκθεσιακός χώρος έχει τη μορφή του Ελευσινιακού τελεστηρίου, με το κτίριο του σκοτεινού ανακτόρου σε σμίκρυνση όπου παρουσιάζεται ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο με αεροφωτογραφίες της Ιεράς Οδού, αναπαραστάσεις, προπλάσματα, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και εμβληματικά εκθέματα.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο της Ακρόπολης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Tα εκθέματα προέρχονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

  • Εκθεσιακός χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ισόγειο Μουσείου Ακρόπολης
  • Εισιτήρια: Είσοδος €3. Η αγορά εισιτηρίων γίνεται απευθείας στο ταμείο του Μουσείου.
  • Ώρες επίσκεψης: Ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Θεματική Παρουσίαση έκθεσης Ελευσίνα. Τα Μεγάλα Μυστήρια.

Παρασκευή, 23 Μαρτίου – Σάββατο, 30 Ιουνίου, 2018

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στην αρχαία Ελευσίνα με οδηγούς τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου και αφετηρία τα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια». Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε έναν εκθεσιακό χώρο με τη μορφή του Ελευσινιακού τελεστηρίου και να ανακαλύψουν σημαντικά έργα για τα μεγάλα μυστήρια της Ελευσίνας, καθώς και τη σύνδεση της Ελευσίνας με την Αθήνα και την Ακρόπολη.

  • Ελληνικά: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στη 1 μ.μ.
  • Αγγλικά: κάθε Κυριακή, στις 11 π.μ.
  • Διάρκεια: 45 λεπτά
  • Συμμετοχή: Εγγραφές γίνονται τις ημέρες των παρουσιάσεων στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Ισχύει για περιορισμένο αριθμό συμμετοχών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
  • Η θεματική παρουσίαση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη προϋπόθεση μόνο η έκδοση εισιτηρίου της περιοδικής έκθεσης (3 ευρώ).
  • Σημείο συνάντησης με τον Αρχαιολόγο-Φροντιστή: Στο γυάλινο δάπεδο στο ισόγειο του Μουσείου.
Ανάγλυφο από την Ελευσίνα: Δήμητρα και Κόρη