Ερωτήσεις – Απαντήσεις (Q&Α) για συμμετέχοντες σε Ηχωκαθάρσεις – θεραπευτικές συνεδρίες γκονγκ

Ποια είναι η κατάλληλη στάση του σώματος για να ξαπλώσω συμμετέχοντας σε μια ηχωκάθαρση – συνεδρία θεραπευτικού γκονγκ;

Μια κατάλληλη στάση για να ξαπλώσετε είναι ανάσκελα με ευθυγραμμισμένο το σώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποστηρικτικά μαξιλαράκια κάτω από τον αυχένα αν το επιθυμείτε, ή κάτω από τα γόνατα ή τη μέση, για πιο μεγάλη άνεση. Μια εναλλακτική κατάλληλη σωματική στάση είναι η εμβρυακή στο πλάι, σε όποιο πλευρό σας εξυπηρετεί. Μια άλλη εναλλακτική κατάλληλη σωματική στάση είναι αυτή που εξυπηρετεί εσάς προσωπικά, όποια κι αν είναι. Μπορείτε να αλλάξετε στάση στο σώμα σας αν το επιθυμείτε, κατά τη διάρκεια της ηχωκάθαρσης, εκτός κατά τη στιγμή της απόλυτης σιγής στο τέλος, όπου συνίσταται να αποφεύγεται κάθε κίνηση.

Να ξαπλώσω τοποθετώντας τα πόδια ή το κεφάλι πλησιέστερα στα γκονγκ;

Οι απαντήσεις ανάμεσα στις παραδοσιακές απόψεις σε αυτή την ερώτηση είναι αντικρουόμενες χωρίς να βγαίνει κάποιο νόημα μεταξύ τους και έχοντας συνήθως ένα μεταφυσικό υπόβαθρο. Από επιστημονικής απόψεως, όποιο μέρος του σώματός μας βρίσκεται πιο κοντά στα γκονγκ θα νιώθει πιο έντονα τις δονήσεις, αν και λόγω των τεχνικών προδιαγραφών μιας ηχωκάθαρσης, είναι κατά το δυνατόν εξασφαλισμένη η δονητική αντήχηση όλου του χώρου ισομερώς με την επίτευξη του αντηχητικού εγκλεισμού. Έτσι, απαντάμε συνήθως ότι μπορείτε να ξαπλώσετε έτσι όπως νιώθετε εσείς πιο άνετα την κατεύθυνσή σας στο χώρο. Για συγκεκριμένους λόγους θα μπορούσατε να επιλέξετε τη μια ή την άλλη περίπτωση. Π.χ. αν θέλετε να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο που προϋπάρχει, θα μπορούσατε να τοποθετήσετε το κεφάλι σας εγγύτερα στα γκονγκ. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε θέματα κυκλοφορίας ή να ενισχύσετε την επούλωση ενός τραύματος στα πόδια σας θα μπορούσατε να τοποθετήσετε τα πόδια σας εγγύτερα στα γκονγκ.

Έχω πρόβλημα με τη μέση και δε μπορώ να ξαπλώσω σε στρωματάκι. Μπορώ να συμμετέχω σε καθιστή στάση;

Σε μια τέτοια περίπτωση μπορείτε να συμμετέχετε σε καθιστή στάση ή σε κάθισμα. Καλό είναι να έχετε μια καλή στήριξη, καθώς κατά τη διάρκεια του μουσικού μέρους των γκονγκ χαλαρώνετε και μπορεί να αποκοιμηθείτε ή να χάσετε την αίσθηση του σώματός σας.

Γιατί συνίσταται να έχουμε κουβέρτα μαζί μας ή σεντόνι;

Συνήθως, λόγω της χαλάρωσης που επιφέρουν τα γκονγκ, πέφτει η αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να χαμηλώνει η θερμοκρασία του σώματος, γι’ αυτό έχει παρατηρηθεί ακόμη και σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες, κάποιοι συμμετέχοντες να κρυώνουν. Εξάλλου η προστατευτική αίσθηση μιας κουβέρτας βοηθά υποσυνείδητα στη δημιουργία επιπλέον αισθήματος ασφάλειας, για όσους το χρειάζονται αυτό, για να χαλαρώσουν και να αφεθούν πιο βαθιά στη μουσική των γκονγκ. Αν θεωρείτε ότι σας είναι περιττή μια κουβέρτα, μην τη χρησιμοποιείτε.

Κι αν με πάρει ο ύπνος;

Είναι συνήθως ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί, καθώς τίθεται σε παύση κάθε συνειδητός ή υποσυνείδητος νοητικός ή σωματικός μηχανισμός αντίστασης και το σώμα αφήνεται πλήρως στις δονήσεις των γκονγκ ενώ η ακοή που δεν παύει να λειτουργεί ποτέ, μεταφέρει τα βιώματα των γκονγκ σε βαθύτερο επίπεδο. Συνήθως όταν ξυπνά κάποιος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας θυμάται ελάχιστα πράγματα, αλλά τον διακατέχει μια πολύ ευχάριστη αίσθηση χαλάρωσης και ανανέωσης.

Γιατί ήταν σαν να ονειρευόμουν ενώ ήμουν ξύπνιος ταυτόχρονα;

Είναι μια από τις βασικές επιδράσεις του γκονγκ στις νοητικές λειτουργίες, τη συνείδηση και τον εγκέφαλο. Η εμπειρία του γκονγκ δίνει πρόσβαση στον κόσμο του υποσυνείδητου από όπου αντλείται ονειρικό υλικό ενόσω βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ενώ φυσιολογικά αυτό συμβαίνει μόνο όταν κοιμόμαστε και βρισκόμαστε στην φάση REM του ύπνου.

Και αν ροχαλίζω κατά τη διάρκεια της ηχωκάθαρσης;

Ροχαλίστε άνετα και αφήστε τους υπόλοιπους να ζηλεύουν που κοιμάστε. 😉

Κάποιος ροχαλίζει και με ενοχλεί, τι να κάνω;

Το ποσοστό αυτών που ενοχλούνται από κάποιον που ροχαλίζει κατά τη διάρκεια της ηχωκάθαρσης έτσι όπως έχει δείξει η εμπειρία και επιβεβαιώνει η έρευνά μας μέχρι τώρα, είναι μικρότερο του 3%. Στην πραγματικότητα ο ήχος των γκονγκ επειδή εμπεριέχει όλες τις συχνότητες του ήχου, δεν επιτρέπει σε άλλους ήχους να ακουστούν, τους αφομοιώνει όταν επιτευχθεί ο αντηχητικός εγκλεισμός. Χρειάζεται πραγματικά προσπάθεια ώστε να εστιάσει κάποιος στο ροχαλητό κάποιου μέσα στο πεδίο των γκονγκ σε μια ηχωκάθαρση. Οι μεγάλοι δάσκαλοι του θεραπευτικού γκονγκ διεθνώς λένε πως είναι το εγώ που αρνείται να χαλαρώσει και εστιάζει στο ροχαλητό του άλλου αντί να εστιάσει στον ήχο των γκονγκ. Για τους λίγους που θα τύχει να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα, ας δοκιμάσουν για μερικά δευτερόλεπτα να αγνοήσουν το ροχαλητό και να εστιάσουν την προσοχή τους στον ήχο των γκονγκ και ταυτόχρονα στον ρυθμό της αναπνοής τους προσπαθώντας να ανασαίνουν με μακριές και βαθιές αναπνοές. Είναι μια πολύ καλή άσκηση χαλάρωσης και αυτεπίγνωσης μέσα στο πεδίο των γκονγκ.

Νιώθω την ανάγκη να βήξω αλλά φοβάμαι μην ενοχλήσω τους διπλανούς μου, τι να κάνω;

Σε κάποιες περιπτώσεις καπνιστών αλλά και μη καπνιστών ενίοτε (όταν π.χ. υπάρχει κάποιο συνάχι), παρατηρείται σε ένα ποσοστό, λόγω της δονητικής μικρομάλαξης που συντελείται από τις δονήσεις των γκονγκ στους ιστούς των πνευμόνων και της περιοχής του λαιμού, να διευκολύνεται η αποβολή τυχόν σωρευμένης βλέννας. Συνίσταται να βήξετε άνετα, αυτή η επενέργεια των γκονγκ είναι σημαντικό όφελος. Εξάλλου ο ήχος των γκονγκ επειδή εμπεριέχει όλες τις συχνότητες του ήχου, δεν επιτρέπει σε άλλους ήχους να ακουστούν, τους αφομοιώνει όταν επιτευχθεί ο αντηχητικός εγκλεισμός. Αν θεωρείτε ότι κάνετε πολύ θόρυβο βήχοντας, μπορείτε να σηκωθείτε αθόρυβα και κάνοντας νόημα στους υπεύθυνους της ηχωκάθαρσης, με προσοχή να πλησιάσετε στα γκονγκ, ώστε να βήξετε με την άνεσή σας και να μην ακουστεί.

Κάθε πότε πρέπει να συμπληρώνω ερωτηματολόγιο για τη συμμετοχή μου σε ηχωκάθαρση;

Κάθε φορά που συμπληρώνετε ένα ερωτηματολόγιο για μια συμμετοχή σας σε ηχωκάθαρση, λαμβάνετε ηλεκτρονικά ένα κωδικό που μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στην επόμενη συμμετοχή σας. Αφού χρησιμοποιήσετε τον κωδικό, αυτός παύει να ισχύει. Μπορείτε να συμπληρώσετε ξανά ερωτηματολόγιο για τη νέα συμμετοχή σας και να λάβετε εκ νέου κωδικό πάλι για την επόμενη.

Παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε ηχωκάθαρση;

Στα παιδιά ηλικιών μέχρι και το Δημοτικό το γκονγκ συνήθως ασκεί θετικές επιδράσεις, τους αρέσει και τα μαγεύει. Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, καθώς και της κάθε ηλικίας. Για τα παιδιά είναι περισσότερο φυσιολογικό και συνήθες γενικά να παίζουν και να κινούνται διαρκώς παρά να ξαπλώνουν για να χαλαρώσουν. Έτσι αποφεύγουμε τη συμμετοχή παιδιών κάτω των 15 ετών σε ομαδικές ηχωκαθάρσεις που συμμετέχουν κυρίως ενήλικες. Είναι προτιμότερο να συμμετέχουν ή να διοργανώνεται μια παρουσίαση ειδικά για παιδιά τέτοιων ηλικιών.

Κάποιος που φοράει σιδεράκια ή έχει οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να συμμετέχει σε ηχωκάθαρση;

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ό,τι δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε περιπτώσεις μεταλλικών εμφυτευμάτων στα δόντια. Αυτό που συνιστούμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να τηρείται μια απόσταση ασφαλείας μερικών μέτρων από το εγγύς πεδίο των δονήσεων του γκονγκ, απλά για προληπτικούς λόγους.

Μπορώ να πάω στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια του μουσικού μέρους της ηχωκάθαρσης;

Λόγω του ότι συνίσταται οι συμμετέχοντες να πίνουν αρκετό νερό πριν την ηχωκάθαρση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ενίοτε την ανάγκη κάποιος να επισκεφθεί την τουαλέτα, γι’ αυτό και δίδεται σχετικός χρόνος πριν την έναρξη του μουσικού μέρους. Συνίσταται κατά τη διάρκεια του μουσικού μέρους των γκονγκ και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού με την επαναφορά των συμμετεχόντων (περίπου για 60 λεπτά της ώρας μέγιστο χρονικό διάστημα) να μην μετακινείται κάποιος από τη θέση του, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει ησυχία στον χώρο, πέρα από τη μουσική των γκονγκ, σε αυτό το χρονικό διάστημα των εξήντα λεπτών συνολικά.

Γιατί γράφετε τη λέξη «ηχωκάθαρση» με Ωμέγα;

Πολύ συνοπτικά, λόγω του ότι ο ήχος του γκονγκ δεν είναι ο ήχος της κρούσης του επικρουστήρα (της ειδικής «μπαγκέτας» που χρησιμοποιούμε) στο γκονγκ αλλά ο αντίλαλος – η αντήχηση – η ηχώ του γκονγκ, ο φυσικός τρόπος με τον οποίο το γκονγκ μετατρέπει από μόνο του την κρούση σε ηχώ, καταλήξαμε μετά από μελέτη και συνεργασία με επιστήμονες στο χώρο της ψυχικής υγείας, στον όρο της ηχωκάθαρσης. Αναλυτικά …

Κοστίζουν ακριβά τα γκονγκ που χρησιμοποιείτε;

Τα γκονγκ που χρησιμοποιούμε (εκτός ελάχιστων που υπάρχουν για λόγους ποικιλίας ήχων, για συλλεκτικούς λόγους και εξειδικευμένους θεραπευτικούς σκοπούς) είναι ευρωπαϊκής προέλευσης με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές από τους πιο εξειδικευμένους κατασκευαστές, χειροποίητα εξ’ ολοκλήρου από ειδικό κράμα και μεγάλων διαστάσεων. Η απάντηση λοιπόν είναι ναι.

Για τις γυναίκες σε σχέση με την περίοδο βοηθάει κάπου το γκονγκ;

Η εμπειρία έχει δείξει ότι το γκονγκ βοηθά σε σχέση με πόνους περιόδου και επαναφέρει – επαναρρυθμίζει τυχόν διαταραγμένο κύκλο.