Οδηγίες για όσους συμμετέχουν σε Ηχωκάθαρση

Οδηγίες για όσους συμμετέχουν σε Ηχωκάθαρση | GongLove ArtLab

Μια ηχωκάθαρση – συνεδρία μουσικής θεραπείας γκονγκ αποτελείται πρακτικά από πέντε συνήθως κύρια μέρη:

Α. Είσοδος και προσαρμογή στο χώρο. Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους 30 λεπτά της ώρας για να προσέλθουν στο χώρο, να επιλέξουν τις θέσεις τους, να προσαρμοστούν στο χώρο και να χαλαρώσουν από τις προηγούμενες δραστηριότητές τους.

Β. Εισαγωγή. Δίδονται σύντομα κάποιες βασικές πληροφορίες για το γκονγκ και τι θα επακολουθήσει, κυρίως για τους συμμετέχοντες πρώτη φορά.

Γ. Χαλάρωση. Μπορεί πριν το κυρίως μέρος της συνεδρίας να προηγείται ένα ολιγόλεπτο σύνολο από επιλεγμένες ήπιες χαλαρωτικές / αναπνευστικές ασκήσεις κατάλληλο για όλους ασχέτως εμπειρίας,  οι οποίες προετοιμάζουν περαιτέρω ευεργετικά τους συμμετέχοντες για βέλτιστη αλληλεπίδραση με το θεραπευτικό βίωμα των γκονγκ. Η συμμετοχή σε αυτό το μέρος είναι προαιρετική, όποιος επιθυμεί μπορεί να ξαπλώσει από τώρα στο στρωματάκι του.

Δ. Αναχώρηση. Το κυρίως μουσικό μέρος της ηχωκάθαρσης συνολικής διάρκειας 60 λεπτών περίπου. Εδώ οι συμμετέχοντες απλά ξαπλώνουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στο τέλος, με την σίγαση των γκονγκ, επικρατεί απόλυτη σιγή διάρκειας 2-3 λεπτών της ώρας.

Ε. Επιστροφή. Επαναφορά των συμμετεχόντων με μελωδίες, ήχους και μουσικές, ολοκλήρωση της ηχωκάθαρσης. Οι συμμετέχοντες καλό είναι να παραμείνουν στο χώρο τουλάχιστον για 15 λεπτά της ώρας μετά την επιστροφή.


Γενικές οδηγίες για όσους συμμετέχουν σε ηχωκάθαρση (εξειδικεύονται ανάλογα με το πρόγραμμα κάθε φορά)

 ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΗΧΩΚΑΘΑΡΣΗ  

Διάφορα μουσικά όργανα μπορούν να υποστηρίξουν και να προσφέρουν το χρώμα τους σε μια Ηχωκάθαρση
Διάφορα μουσικά όργανα μπορούν να υποστηρίξουν και να προσφέρουν το χρώμα τους σε μια Ηχωκάθαρση
  • Καλό είναι να μην έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ, και να είστε καλά ενυδατωμένοι. Πιείτε νερό πριν. Αποφύγετε καφέ, τσιγάρο και κατά το δυνατόν λοιπές φαρμακευτικές και μη ουσίες που επιδρούν στο νευρικό σύστημα. Στην περίπτωση που συμπεριλαμβάνεται σωματική άσκηση πριν καλό είναι να υπάρχει ένα διάστημα 3 ωρών από το τελευταίο σας γεύμα.
  • Κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο και τυχόν άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που μπορεί να δημιουργήσουν απρόσμενους ήχους.
  • Κοσμήματα, σκουλαρίκια και λοιπά ξένα κυρίως μεταλλικά αντικείμενα που έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα, καλό είναι να αφαιρούνται πριν.
  • Γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης κατά τους πρώτους και τελευταίους μήνες της κύησης, γυναίκες με μεταλλικό ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) και άτομα με λοιπά μεταλλικά εμφυτεύματα, βηματοδότη ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς καλό είναι να λαμβάνουν προφυλάξεις. Στην περίπτωση που επιθυμούν να συμμετέχουν, παρακαλούνται να ενημερώνουν σχετικά τους υπεύθυνους της ηχωκάθαρσης.
  • Στο χώρο της ηχωκάθαρσης συνήθως κινούμαστε χωρίς υποδήματα. Φορέστε αν χρειάζεται κάλτσες που θα κρατήσουν την κατάλληλη θερμοκρασία για τα πέλματά σας.
  • Παρόλο που ανάλογα με το χώρο μπορεί να παρέχονται, είναι συνετό να έχετε μαζί σας ένα δικό σας στρωματάκι (π.χ. για ασκήσεις γιόγκα), μαξιλαράκι και μια κουβέρτα για βαθύτερη χαλάρωση.
  • Η διαδικασία της ηχωκάθαρσης δεν περιλαμβάνει χρήση νερού ή κάποιου άλλου υγρού στοιχείου.

 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΧΩΚΑΘΑΡΣΗ

  • Για τα πρώτα 30 λεπτά αποφύγετε κατά το δυνατόν τσιγάρο, καφέ, μεγάλα γεύματα. Προτιμείστε να πιείτε αρκετό νερό.
  • Για τις αμέσως επόμενες ώρες από την ηχωκάθαρση επιλέξτε δραστηριότητες που προάγουν την νοητική χαλάρωση ώστε να διατηρηθεί και παραταθεί στο μέγιστο δυνατόν η σωματική και ψυχική ευεξία και τα θεραπευτικά αποτελέσματα της αντήχησης των γκονγκ, η οποία συνεχίζεται και μετά το πέρας της ηχωκάθαρσης να λειτουργεί μέσα στο σώμα, παρόμοια με τον τρόπο που αργεί να «σβήσει» η ηχώ των γκονγκ.
  • Για τις επόμενες 48 ώρες από την ηχωκάθαρση φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλλει περιττές ουσίες που διαχωρίστηκαν στα υγρά του σώματος με τη βοήθεια των δονήσεων των γκονγκ.

Ανοικτή Δημόσια Ηχωκάθαρση στον Υμηττό * Μονή Ταξιαρχών Αστερίου.