Ηχωκάθαρση – Όρος και Εννοιολογία

Στο εξωτερικό οι συνεδρίες με χρήση του θεραπευτικού γκονγκ συχνά αποκαλούνται «Gong Bath» αφού το βίωμα είναι κυριολεκτικά ένα διαλογιστικό λουτρό δονήσεων και ήχων που φτάνει βαθιά μέσα στο σώμα, μέχρι το κυτταρικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, αρχικά ονομάστηκαν «λουτρά ηχοθεραπείας γκονγκ» σε μια προσπάθεια απόδοσης του νοήματος του αγγλικού όρου, ενώ όσο προχωρούσε η μελέτη στο γκονγκ και τη διαδικασία της συνεδρίας του θεραπευτικού γκονγκ και των αποτελεσμάτων της, αρχικά υιοθετήθηκε ο όρος «ηχοκάθαρση», κάθαρση μέσω του ήχου. Επειδή όμως ουσιαστικά ο ήχος του θεραπευτικού γκονγκ δεν είναι ο ήχος της κρούσης του επικρουστήρα αλλά είναι ο ήχος της εξαιρετικής και μοναδικής ποιότητας πολλαπλής αντήχησης του οργάνου μετά από κάθε κρούση, ακολούθως αποδόθηκε στο βίωμα ο ορθότερος όρος «Ηχωκάθαρση» – «echocatharsis» στα αγγλικά – κάθαρση δηλαδή μέσω της ηχούς με την έννοια της αντήχησης, αποδίδοντας πλήρως στο βίωμα της συνεδρίας του θεραπευτικού γκονγκ την έννοια και τις ιδιότητες της φυσικής κάθαρσης μέσω της ολιστικής αντήχησης του γκονγκ αλλά και τη ψυχοθεραπευτική του διάσταση.

Kάθαρση: εξαγνισμός, λύτρωση, απαλλαγή, θεραπεία
Kάθαρση: εξαγνισμός, λύτρωση, απαλλαγή, θεραπεία

Παραθέτουμε την έννοια της λέξης «κάθαρση» από το Βικιλεξικό η οποία ανταποκρίνεται σε κυριολεκτικό και μεταφορικό επίπεδο σε πολλά από αυτά που λαμβάνουν χώρα και μπορεί να βιώσει ο συμμετέχων σε μια συνεδρία γκονγκ ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται, σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά εκείνη τη στιγμή. Κάθαρση: α) η απαλλαγή από το μίασμα της αμαρτίας, που γίνεται συνήθως με τελετουργικό τρόπο β) (φιλολογία) ο εξαγνισμός, η λύτρωση από τη συναισθηματική ένταση που νιώθει ο θεατής ενός τραγικού έργου, όταν, με την λύση του δράματος, αποκαθίσταται η έννομη και η ηθική τάξη γ) (ψυχολογία) η θεραπεία μιας νοσηρής κατάστασης ψυχικού χαρακτήρα, κυρίως όταν ο ασθενής ανακαλεί στη μνήμη του το γεγονός που την προκάλεσε.

Kάθαρση λαμβάνει χώρα με το ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως.
Kάθαρση λαμβάνει χώρα με το ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως.

Σημειώνουμε κάτι που δεν έχει αναφερθεί σε άλλες ενότητες, αφορά όσους μελετούν τις ανατολικές παραδόσεις και συσχετίζεται με τον ορισμό της κάθαρσης σε ένα μεταφυσικό επίπεδο. Το γκονγκ σύμφωνα με κάποιους δασκάλους, λέγεται ότι έχει την ικανότητα να άρει μέρος του καρμικού υποβάθρου όσων συμμετέχουν σε μια ηχωκάθαρση. Επιπλέον συχνά στις διδασκαλίες του γκονγκ αναφέρεται ότι η συμμετοχή σε πολυάριθμες ηχωκαθάρσεις, προσεγγίζοντας το πλήθος των δέκα μέσα σε ένα σχετικά εύλογο χρονικό διάστημα ανάλογα με την ατομική πορεία του καθενός, έχει την ικανότητα να θεραπεύσει και να απομακρύνει ότι χρειάζεται ο καθένας, συμπληρώνοντας με χιούμορ ότι για όλα υπάρχει ένας μύθος.

Είστε ελεύθεροι να εκτυπώσετε, αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και να το μοιραστείτε με φίλους. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνο εφόσον το κείμενο παρουσιάζεται αυτούσιο και γίνεται αναφορά στο συγγραφέα και την ιστοσελίδα www.gonglove.org * Δεν επιτρέπεται η χρήση του κειμένου ολικά ή τμηματικά για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς * Δεν επιτρέπεται: Να αλλάξετε, να μετασχηματίσετε ή να προσθέσετε οτιδήποτε σε αυτήν την εργασία. Δεν επιτρέπεται η έντυπη αναδημοσίευση, ούτε η αναμετάδοση σε μέσα επικοινωνίας, μέρους ή του συνόλου αυτών χωρίς έγγραφη άδεια από το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab.