Η θεραπεία με Γκονγκ Γιόγκα, Κυριακή 26 Ιουνίου, 2η Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, Άλσος Νέας Σμύρνης

1110


Η θεραπεία με Γκονγκ Γιόγκα, Κυριακή 26 Ιουνίου, 2η Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα, Άλσος Νέας ΣμύρνηςΤην Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 18:15, σας περιμένουμε στο Άλσος της Νέας Σμύρνης, να μοιραστούμε στη φύση το θεραπευτικό βίωμα των γκονγκ και της γιόγκα και να ανταλλάξουμε ευχές για το καλό καλοκαίρι, στα πλαίσια του εορτασμού της 2ης Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα,
που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γιόγκα Ελλάδας, το Light of Yoga, τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ν.Σμύρνης με την υποστήριξη της Ινδικής Πρεσβείας. Η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή. Απλά να είστε έγκαιρα στο Άλσος. Διάρκεια μέχρι τις 19:30. Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο του Άλσους, στις 19:45 οι φίλες και οι φίλοι της γιόγκα, του διαλογισμού και των γκονγκ, από τις 19:45 έως τις 20:15, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον Πανελλαδικό Διαλογισμό που θα πραγματοποιηθεί και με τη συμβολή των γκονγκ. Καλή μας αντάμωση!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΓΚΟΝΓΚ ΓΙΟΓΚΑ 

Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας το προσωπικό σας στρωματάκι /yoga mat ή υπνόσακο/ sleeping bag για να ξαπλώσετε στο γρασίδι, μαξιλαράκι, ελαφριά κουβέρτα για να σκεπαστείτε καθώς χαλαρώνετε, ένα μαντήλι για να καλύψετε τα μάτια σας αν το επιθυμείτε. Ντυθείτε άνετα – χαλαρά. Πιείτε αρκετό νερό πριν – έχετε μια φιάλη μαζί σας.

 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ 

  • Καλό είναι να μην έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού ή αλκοόλ και να είστε καλά ενυδατωμένοι. Πιείτε νερό πριν. Αποφύγετε καφέ, τσιγάρο και κατά το δυνατόν λοιπές φαρμακευτικές και μη ουσίες που επιδρούν στο νευρικό σύστημα.
  • Καλό είναι να υπάρχει ένα διάστημα 2-3 ωρών από το προηγούμενό σας γεύμα.
  • Κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο και τυχόν άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που μπορεί να δημιουργήσουν απρόσμενους ήχους.

 Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΓΚΟΝΓΚ 

Η εμπειρία της ηχωκάθαρσης, της θεραπείας με γκονγκ, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία που μόνο βιωματικά μπορεί να γίνει κατανοητή. Το γκονγκ είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που με τις δονήσεις και τον ήχο του επιδρά άμεσα στο σώμα, στα συναισθήματα, το νου και την αντίληψη. Οι δονήσεις του γκονγκ είναι τόσο πυκνές που γίνονται αισθητές από απόσταση, είναι τόσο λεπτοφυείς ώστε υπεισέρχονται στο σώμα και κάνουν μασάζ σε βάθος μέχρι τον πυρήνα των κυττάρων, επιφέροντας χαλάρωση και αναζωογόνηση και ανακουφίζοντας από σωματικούς πόνους, πονοκεφάλους και ημικρανίες. Η φύση του ήχου του γκονγκ είναι τόσο περίτεχνη, ένας πραγματικά ζωντανός ήχος που μαγεύει το νου, ακινητοποιεί το μυαλό και οδηγεί τον ακροατή σε μια τροποποιημένη κατάσταση της αντίληψής του, σε ένα σημείο ουδετερότητας, αγάπης, γαλήνης, πραότητας και πληρότητας απ’ όπου ο ίδιος μπορεί να δει αντικειμενικά τον εαυτό του και την πραγματικότητα, να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του και να αποβάλλει φόβους, άγχη και ανώφελες συνήθειες, να ανασυγκροτήσει και να επανεκκινήσει την υπόστασή του σε μια πιο αρμονική, ισορροπημένη και ωφέλιμη για τον ίδιο κατάσταση. Η εμπειρία της ηχωκάθαρσης είναι μια μοναδική εμπειρία, κάθε φορά διαφορετική για τον καθένα ξεχωριστά, προσφέρει με τον δικό της τρόπο ότι έχει περισσότερο ανάγκη ο καθένας την συγκεκριμένη στιγμή, για να ξαναβρεί τον καλύτερο του εαυτό, τον αληθινό του εαυτό.

 ΓΚΟΝΓΚ – ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ 

Η χρήση του γκονγκ στη γιόγκα και το διαλογισμό μπορεί να συνδεθεί πίσω στο χρόνο με τη Βόρεια Ινδία, όπου παιζόταν από δασκάλους της Κουνταλίνι Γιόγκα για να αφυπνίσει τις φυσικές διαισθητικές ικανότητες και να δημιουργήσει μια υπερβατική κατάσταση της ύπαρξης. Παρόλο που το γκονγκ παραμένει στενά συσχετισμένο με την Κουνταλίνι Γιόγκα στη δύση, είναι ουσιαστικά το εργαλείο της Νάντα Γιόγκα, της γιόγκα του ήχου που αποτελεί τη βάση για όλες τις πρακτικές και παραδόσεις της γιόγκα. Το Γκονγκ είναι πραγματικά το εργαλείο του Γιόγκι. Ο συσχετισμός του ήχου του γκονγκ και την πρακτικής της γιόγκα αναφέρονται ήδη από τον 14ο αιώνα από τον Γιόγκι Σβατμάραμα στο Χάθα Γιόγκα Πραντίπικα, ένα από τα πιο καθοριστικά κείμενα για την εξάσκηση της χάθα (hatha) γιόγκα.

 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΝΓΚ 

Γενικά πιστεύεται ότι τα γκονγκ προέρχονται από την Ανατολή, παρότι όμως αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην Κίνα για πολλούς αιώνες πριν κάνουν την εμφάνισή τους στη Δυτική μουσική, οι ίδιοι οι Κινέζοι λένε ότι προέρχονται από τη Δύση. Τα πρώτα ίχνη καταγράφονται στην Κρήτη και την Ελληνική μυθολογία: όταν γεννήθηκε ο θεός Δίας, νέοι άνδρες, οι επονομαζόμενοι «χαλκόκροτοι» Κουρήτες, χτυπούσαν τις ασπίδες τους για να σκεπάσουν το κλάμα του βρέφους, ώστε να μην το ανακαλύψει ο πατέρας του Κρόνος και το καταπιεί όπως έκανε με όλα τα προηγούμενα παιδιά του. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο αρχαιολογικό μουσείο, υπάρχει ένας ορειχάλκινος δίσκος που βρέθηκε στο Ιδαίον Άνδρο – εκεί που πιστεύεται ότι γεννήθηκε ο Δίας – και απεικονίζει αυτή τη σκηνή, δυο νέους άντρες που χτυπούν ο καθένας δύο γκονγκ και ανάμεσά τους ο νεογέννητος Δίας, ήδη ως γενειοφόρος ενήλικας. Πιστεύεται ότι αυτός ο δίσκος ήταν ένα από αυτά τα γκονγκ, και ο λατρευτικός χώρος του Δία στη Δωδώνη, ήταν πολύ γνωστός για τα γκονγκ και τους ορειχάλκινους λέβητες, που επίσης κρούονταν εκεί. Οι πρόγονοί μας είχαν πολλά ονόματα για αυτό, ανάμεσά τους “ηχείον”, “κεραύνιο ηχείον”, “βροντείον”, “χαλκείον”. Το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες μορφές και για διάφορες μυστηριακές ιεροτελεστίες όπως στα Ελευσίνια Μυστήρια αλλά και στα μεγάλα μαντεία της αρχαίας Ελλάδας, τη Δωδώνη, τους Δελφούς, τη Δήλο μέχρι και τη Σπάρτη αλλά και στις αρχαίες θεατρικές παραστάσεις. Ταυτίζεται με το ιερό Παλλάδιο της αρχαιότητας. Πιστεύεται ότι τα γκονγκ διαδόθηκαν στην Ανατολή με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 TΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΩΝ ΓΚΟΝΓΚ GONGLOVE ARTLAB 

Το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab, μετρά ήδη 7 έτη παρουσίας στην Ελλάδα, από το 2010, διοργανώνοντας συνεχώς εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, και συνεδρίες θεραπευτικού γκονγκ – ηχωκαθάρσεις. Έχει συμμετέχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ, καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις. Το καλοκαίρι του 2012 πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στην Κρήτη. Από το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 πραγματοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ολοκληρωμένες εκπαιδεύσεις στην Τέχνη του Γκονγκ δημιουργώντας παράλληλα την πρώτη ομάδα πιστοποιημένων παικτών του θεραπευτικού γκονγκ στην Ελλάδα. Το Φεβρουάριο του 2014 δημιούργησε το πρώτο κέντρο γκονγκ στην Ελλάδα, το Πρότυπο Κέντρο Μουσικής Έρευνας, Εκγύμνασης και Πολιτισμού GongLove Harmony, στο Αιγάλεω. Από τον Ιούνιο του 2014 αναβιώνει και διοργανώνει κάθε χρόνο την Ολονύκτια Εγκοίμηση με Γκονγκ, στο Λουτράκι. Το καλοκαίρι του 2014 παρουσίασε σε διεθνές φεστιβάλ ερευνητική εργασία για την ιστορία και την προέλευση των γκονγκ από την Ελλάδα. Το 2015 εκδίδει στην ελληνική γλώσσα το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για τη θεραπευτική χρήση του γκονγκ «Γκονγκ Γιόγκα – Θεραπεία και Εμφώτιση μέσα από τον Ήχο» του διεθνώς αναγνωρισμένου Μέχταμπ Μπέντον. Από το 2013 διεξάγει διαρκή επιστημονική έρευνα για την επίδραση των γκονγκ στον άνθρωπο και τις ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες των γκονγκ. Τον Μάιο του 2016 παρουσίασε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο σε επιστημονικό συνέδριο τη χρήση του γκονγκ ως μουσικοθεραπευτικό μέσο, με δύο βιωματικά σεμινάρια για τους νοσηλευτές και τους επαγγελματίες της Υγείας, στο 9ο Πανελλήνιο και 8ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Εισηγητές – εκπαιδευτές του Εργαστηρίου της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab είναι ο Ιάσονας Βολάκης και ο Κωνσταντίνος Περρέας.

Ο Ιάσονας Βολάκης είναι πτυχιούχος φυσικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο πρώτος εκπαιδευτής της τέχνης του θεραπευτικού γκονγκ στην Ελλάδα. Έχει εκπαιδευτεί στο εξωτερικό ως δάσκαλος γκονγκ με πολλαπλές πιστοποιήσεις. Διοργανώνει κι έχει συμμετέχει σε πολυάριθμες δημόσιες – ανοικτές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, παραστάσεις και συνεδρίες γκονγκ – ηχωκαθάρσεις για το ευρύ κοινό και κλειστές παρουσιάσεις – συνεδρίες γκονγκ. Κατέχοντας σημαντική γνώση κι εμπειρία εκπαιδεύει στα πρώτα τους βήματα νέους παίκτες και παίκτριες του θεραπευτικού γκονγκ και συνεχίζει την επιστημονική έρευνα και το συγγραφικό έργο πάνω στις φυσικές και θεραπευτικές ιδιότητες, την ιστορία και τη φιλοσοφία του γκονγκ. Διατελεί ως σύμβουλος επιστημονικών εκδόσεων και διοργανώσεων και έχει εργασθεί κατά το παρελθόν για πολλά χρόνια ως μουσικός παραγωγός, copywriter, graphics και web designer, αναλυτής – προγραμματιστής, art και creative director και σύμβουλος επικοινωνίας, έχει συγγράψει θεατρικά έργα και τηλεοπτικά σενάρια, έχει μεταφράσει βιβλία κι έχει σκηνοθετήσει θεατρικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις.

Ο Κωνσταντίνος Περρέας πέρα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του πορεία, τη γυμναστική, το στίβο, τον αθλητισμό και τις πολεμικές τέχνες, έχει εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία σαν ηχοθεραπευτής κατά Peter Hess, έχει μαθητεύσει κοντά σε πέντε δασκάλους του γκονγκ και συνδυάζει στη διδασκαλία του την παραδοσιακή, γιογκική, θεραπευτική, διαλογιστική προσέγγιση στο γκονγκ με την επιστημονική και τη βιωματική. Συνεχίζει διαρκώς την εκπαίδευσή του και ζει με την πρόθεση να βοηθά και άλλους να βιώσουν την συνεχή εξέλιξη και βελτίωση του εαυτού στη ζωή τους. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Kundalini Yoga (KRI IKYTA), Gong Yoga (Mehtab Benton) και QiGong(CGI). Στις πολεμικές τέχνες κατέχει 4ο DAN στο HAPKIDO (European Hapkido Alliance – Korea Hapkido Federation), 1ο DAN στο AIKIDO (AIKIKAI), Black Belt στα CHAPKOONDO (Greek Chapkoondo Institute) και SILAT (Combat Silat Union), τίτλο εκπαιδευτή GATKA (International Gatka Academy) και πιστοποίηση προπονητή Μεικτών Πολεμικών Τεχνών (Mixed Martial Arts – NESTA MMACA). Είναι εκπαιδευτής στο PARKOUR/Free Running (ADAPT) και στη Λειτουργική Προπόνηση (Functional Training – GRAFTS). Επιπρόσθετα κατέχει τίτλους Reiki Master Teacher και Agatsou Practitioner. Επιπρόσθετα κατέχει τίτλους Reiki Master Teacher και Agatsou Practitioner. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στα International Logistics (University of Plymouth).

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο συμμετέχουν και οι εξειδικευμένοι παίκτες του θεραπευτικού γκονγκ, πιστοποιημένοι από το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab, Ανδρέας Γιαλαμάς, ηχοθεραπευτής, Αφροδίτη Χάρις Λυγούρα, δασκάλα hatha, aerial και gong γιόγκα, Κωνσταντίνος Μιχαήλ, δάσκαλος κουνταλίνι γιόγκα.

Αναλυτικές πληροφορίες για το γκονγκ, την ηχωκάθαρση, τη γκονγκ γιόγκα, τους εισηγητές και το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab στη σελίδα www.gonglove.org