Η Χάρη του Χορού της πολεμικής τέχνης Gatka – Γκάτκα

Γκάτκα - Gatka Πολεμική Τέχνη | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΗ λέξη Gatka σημαίνει «Χάρις» και Γκάτκα είναι το όνομα της πολεμικής Τέχνης από την Ινδία για την ανάπτυξη του δημιουργικού δυναμικού του ανθρώπου. Ένας χορός σπαθιών, που διδάσκει τον έλεγχο του νου και την επικέντρωση στην επαφή με το πιο εσωτερικό κομμάτι του εαυτού μας.

Η Γκάτκα είναι μια πολεμική τέχνη των Σιχ του Punjab, η οποία απέκτησε σύντομα μεγάλη φήμη εξαιτίας της αποτελεσματικότητας της όπως επίσης και των ευεργετικών αποτελεσμάτων που πρόσφερε σ’αυτούς που την ασκούσαν. Κωδικοποιήθηκε γύρω στο 1700 μ.Χ. από τον δέκατο Γκουρού των Σίχ τον “Guru Gobind Singh”.  Η Γκάτκα διδάσκει την τέχνη του να βρίσκεται κανείς σε μια διαρκή ισορροπία ανάμεσα στο αρχέτυπο του «Αγίου» και σ’εκείνο του «Πολεμιστή». Ο λαός των Σιχ αποτελούνταν από φιλήσυχους και φιλειρηνικούς ανθρώπους που προσεύχονταν κάθε μέρα την ώρα της ανατολής και ύστερα αφιέρωναν την ημέρα τους στην εργασία δουλεύοντας τη γη ή αναπτύσσοντας εμπορικές δραστηριότητες.  Ο λαός αυτός δεν είχε επεκτατικά οράματα και κατέφευγαν στη χρήση των όπλων μόνο όταν χρειάζονταν να υπερασπίσουν τις οικογένειές τους. Η Γκάτκα επομένως, αποτελεί όχι μόνο μια πολεμική τέχνη αλλά και μια τεχνική πνευματικής ανάπτυξης του ατόμου και, όπως η επιστήμη της γιόγκα, στοχεύει στην απελευθέρωση και λύτρωση του ατόμου διαμέσω τεχνικών που προσφέρουν εξαγνισμό σώματος και νου και επομένως μια διευρυμένη συνειδητότητα του εαυτού και της πνευματικής υπόστασης.

Γκάτκα - Gatka Πολεμική Τέχνη | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΗ Γκάτκα, η οποία μαθαίνονταν από τους χωρικούς μέσα σε 10 μέρες, διδάσκει πώς να χρησιμοποιούμε τα όπλα με τρόπο εντελώς ανεξάρτητο μεταξύ τους (αποτελεί εξαιρετική άσκηση των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου) έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς όπλα διαφορετικού τύπου ταυτόχρονα ακόμη και αν εκείνα είναι ασύμμετρα μεταξύ τους.  Η ιστορία έχει καταγράψει τις ιστορίες αρκετών «Αγίων Πολεμιστών» οι οποίοι ήταν διάσημοι για την ικανότητά τους να κατατροπώνουν ολόκληρους στρατούς χρησιμοποιώντας τον παραπάνω τρόπο μάχης.

Η Γκάτκα είναι μια πολεμική τέχνη «γυμνών χεριών».  Ονομάζεται επίσης «Η τεχνική των 1000 χεριών».  Ωστόσο το όπλο που την εκπροσωπεί απόλυτα είναι το σπαθί.  Όπως στην παράδοση της Δύσης έτσι και στην παράδοση της Ανατολής, το σπαθί υπήρξε πάντα το σύμβολο της διάκρισης που οδηγεί στην αναγνώριση του εαυτού μας.

Έτσι ο «Άγιος Πολεμιστής» δε μαθαίνει μόνο να χρησιμοποιεί το σπαθί, αλλά διαμέσω της εκμάθησης των τεχνικώς της άμυνας και επίθεσης,  μαθαίνει να χρησιμοποιεί τον ουδέτερο νου, έτσι ώστε να πράττει οδηγούμενος από τη διαίσθηση και στη διάρκεια της μάχης αλλά και στη διάρκεια της ζωής.

Γκάτκα - Gatka Πολεμική Τέχνη | Πρότυπο Κέντρο GongLove Harmony

Όλη αυτή η εκπαίδευση τελικά εμφυτεύει στον ασκούμενο της Γκάτκα μία «διαλογιστική νοητική στάση» η οποία δεν επηρεάζεται από τα «σκαμπανεβάσματα» της ζωής ούτε κι από την αναζήτηση της αναγνώρισης.

 ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΓΚΑΤΚΑ 

Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της τεχνης της Γκάτκα μπορούν να συνοψιστούν σε τρία σημεία:

  • μαθαίνω να αμύνομαι αστραπιαία και αποτελεσματικά
  • μαθαίνω να χρησιμοποιώ όλα τα είδη των όπλων και το όλο σαν ασπίδα
  • μαθαίνω να αντιμετωπίζω πολλούς διαφορετικούς αντιπάλους ταυτόχρονα γύρω μου

 ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΚΑΤΚΑ 

Οι αρχές της Γκάτκα ανταποκρίνονται και ικανοποιούν συγκεκριμένες ανάγκες της σύγχρονης εποχής, οι οποίες από την αρχαιότητα αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για να διάγουμε μια χαρούμενη και επιτυχημένη ζωή:

  • Να γνωρίζουμε την προσωπική μας θέση στο χώρο και το χρόνο κάθε στιγμή μέσα σ’αυτή τη συνεχή και δυναμικά εναλασσόμενη ισορροπία της ζωής.
  • Να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη και ειλικρινή ακοή, να μάθουμε να ακούμε
  • Να κατακτήσουμε ένα καθαρό και άμεσο λόγο
  • Να πετυχαίνουμε ένα σωστό συμβιβασμό
  • Να συσχετιζόμαστε σε διαφορετικά επίπεδα χωρίς προκαταλήψεις

 ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 

Γκάτκα - Gatka Πολεμική Τέχνη | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΗ άσκηση της Γκάτκα γίνεται με τη χρήση μουσικής όπως και μάντρα που βοηθούν στη διατήρηση των χρόνων και των ρυθμών των κινήσεων.

Η μετακίνηση του σώματος όπως και των άκρων, γίνονται μέσα από το σχήμα του απείρου (∞) προσφέροντας στους ασκούμενους μια σωματικά και νοητικά συνεχή ροή της κινησης.  Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να εισέλθουμε σε μία ουδέτερη νοητική κατάσταση μέσα στην οποία η έκφραση της δημιουργικής ενέργειας, η πιο μεγάλη δύναμη του ανθρώπου, αρχίζει ν’αναβλύζει από τις πηγές του βαθύτερου εαυτού μας.  Πράγματι, η λέξη «Γκάτκα» σημαίνει «Χάρη» ή κατάσταση «Έκστασης».

Δεν είναι τυχαίο που από την Γκάτκα και τις αρμονικές κινήσεις της, γεννήθηκε ο «Χορός της Γκάτκα», που ονομάζεται «Gatka Dance». Σ’αυτόν τον χορό, χωρίς τη βοήθεια των όπλων, οι χορευτικές γεμάτες ροή κινήσεις στο χώρο ανακαλούν από το Σύμπαν την αρχέγονη δύναμη.  Λέγεται ότι εκείνον που κατέχει αυτόν το Χορό της Δύναμης, ακόμη και ο θάνατος θα πρέπει να τον περιμένει να βγεί από τη σκηνή της ζωής, χορεύοντας τα βήματα της δύναμης.

Γκάτκα - Gatka Πολεμική Τέχνη | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΣαν πολεμική τέχνη η Γκάτκα μπορεί να συνδυαστεί με την εξάσκηση των τεχνικών της Κουνταλίνι Γιόγκα με την οποία αποτελεί άψογη συνέργεια άμεσου αποτελέσματος που πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα της μιας και της άλλης τεχνικής.

Μία επιπλέον όψη της Γκάτκα είναι η θεραπευτική της, μέσα από το  «Πολικό Μασάζ», «Massaggio Polare»  που είναι μία μέθοδος επικέντρωσης στο ενεργειακό κέντρο («τσάκρα») της καρδιάς των ανατολικών παραδόσεων, μέσα από την εξισορρόπησης των πέντε στοιχείων που συνυπάρχουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Τέλος, μια επιπλέον όψη της τέχνης της Γκάτκα, ακόμη πιο εκλεπτυσμένη, αντιπροσωπεύεται από το αρχαίο σαμανικό τελετουργικό της «Θεραπείας του Σπαθιού».  Από την αρχαιότητα το τελετουργικό αυτό γινόταν τις νύχτες ύστερα από τις μάχες για να εξαλείφει τους φόβους και το στρες που συσσωρεύονταν μέσα στην ημέρα της μάχης. Σήμερα η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται για να καθαρίζει από την «αύρα» του ατόμου που ξαπλώνει χαλαρό στη γη, τους «κόμπους του στρες» και να επαναφέρει την ανάλαφρη κατάσταση που είναι και η φυσιολογική ενός χαλαρού ατόμου.

Γκάτκα - Gatka Πολεμική Τέχνη | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΟ εκπαιδευτής στην Τέχνη της Γκάτκα του Πρότυπου Κέντρου GongLove Harmony Κωνσταντίνος Περρέας είναι ο πρώτος πιστοποιημένος εκπαιδευτής Γκάτκα στην Ελλάδα, με εκπαίδευση στο εξωτερικό και είναι μέλος της Federazione Italiana Gatka – International Gatka Academy. 

Ακολουθούν μερικά ενημερωτικά βίντεο και αποσπάσματα για την τέχνη της Γκάτκα.

INTERNATIONAL GATKA ACADEMYΓια περισσότερες πληροφορίες για την Γκάτκα, μπορείτε να συνθεθείτε και με την επίσημη ιστοσελίδα της International Gatka Academy  http://www.gatka.eu/

 

 

Βίντεο με συνέντευξη – επίδειξη της πολεμικής τέχνης της Γκάτκα από τον εκπαιδευτή Γκάτκα Κωνσταντίνο Περρέα. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους από Martial Arts The Show Episode 2. Χρονικής διάρκειας μία ώρα περίπου. Ο σύνδεσμος απευθείας στο βίντεο στο Youtube βρίσκεται εδώ.

Βίντεο από επίδειξη της Τέχνης της Γκάτκα στην Ιταλία από τη Federazione Italiana Gatka υπό την επίβλεψη και με τη συμμετοχή του Ιταλού Δασκάλου της Γκάτκα Guru Shabad Singh Khalsa De Santis, διευθύνοντος την Διεθνή Ακαδημία Γκάτκα, με πλούσιο βιογραφικό στις πολεμικές τέχνες και τη γιόγκα, και προσωπικού Δασκάλου του εκπαιδευτή Γκάτκα Κωνσταντίνου Περρέα. Αναλυτικό βιογραφικό του Guru Shabad Singh Khalsa De Santis μπορείτε να βρείτε εδώ (στα Αγγλικά). Ο σύνδεσμος απευθείας στο βίντεο στο Youtube βρίσκεται εδώ. Χρονικής διάρκειας περίπου 12 λεπτά.


Εκπαιδευτικό βίντεο – ντοκιμαντέρ για την Γκάτκα στην Ινδία με τίτλο «Λέοντες με σπαθιά»Ο σύνδεσμος απευθείας στο βίντεο στο Youtube βρίσκεται εδώ. Χρονικής διάρκειας περίπου 19 λεπτά.

Συνέντευξη με τον Guru Shabad Singh Khalsa, υπεύθυνο της International Gatka Academy, για την πολεμική τέχνη της Γκάτκα.  Ο σύνδεσμος απευθείας στο βίντεο στο Youtube βρίσκεται εδώ. Χρονικής διάρκειας περίπου 27 λεπτά.

Γκάτκα - Gatka Πολεμική Τέχνη | Πρότυπο Κέντρο GongLove Harmony