Κατασκευή των γκονγκ Paiste

2057
Μαρκάρισμα
Μαρκάρισμα

Η δημιουργία ενός γκονγκ Paiste είναι μια διαδικασία αφοσιωμένη στο βαθύτερο νόημα των δομημένων, εστιασμένων δονήσεων που ξεδιπλώνονται σε ήχο καθώς παίζει το γκονγκ και κατά συνέπεια έχει επίδραση στα ανθρώπινα όντα. Δεν ακούς απλά τον ήχο του γκονγκ αλλά τον νιώθεις κιόλας πάνω και μέσα στο σώμα σου. Τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτόν τον ήχο φτάνουν μέχρι τα βάθη της ψυχής σου. Μαζί με το οπτικό θέαμα, το παλλόμενο σώμα του γκονγκ και τη φυσική επαφή του γκονγκ με τον επικρουστήρα ή το γυμνό χέρι, έχουν ως επακόλουθο ένα φάσμα εντυπώσεων που μπορεί να βιωθεί από τον καθένα. Αυτές οι εντυπώσεις μπορούν να ανακαλυφθούν και να βιωθούν εκ νέου από τους συνθέτες και μουσικούς και να μεταφερθούν στον ακροατή, ενώ έχουν ήδη επικοινωνηθεί σε όσους αλληλεπιδρούν προσωπικά με το γκονγκ.

Ο δημιουργός του γκονγκ ξεκινά με ένα στρογγυλό δίσκο από ένα κράμα μπρούντζου που εμπεριέχει μια εν δυνάμει ηχητική ικανότητα, η οποία βρίσκεται σε αδράνεια, σε ηρεμία, στο ίδιο το σώμα του μεταλλικού δίσκου. Μπορεί να διαμορφωθεί σε συγκεκριμένα εύρη συχνοτήτων και εκφράσεις του ήχου. Ο δημιουργός του γκονγκ έχει μια βαθειά διαισθητική σύλληψη του ήχου (τις υψηλές συχνότητες και τις χαμηλές, τον χαρακτήρα, το χρώμα, την έκφραση, την εντύπωση) κι επομένως έχει ένα στόχο, μια πρόθεση να ολοκληρώσει αυτή τη σύλληψη. Η εξωτερική όψη του γκονγκ είναι ένα αποτέλεσμα αυτού του είδους της εργασίας που είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος της συγκεκριμένης ηχητικής έκφρασης.

Θέρμανση - Πυράκτωση
Θέρμανση – Πυράκτωση

Κάθε χτύπημα του σφυριού αποτυπώνεται για πάντα στο μέταλλο και διαμορφώνει τον ήχο μέχρι την ολοκλήρωση μετά από τέσσερις ή πέντε ορθές σφυρηλατήσεις. Τρεις σφυρηλατήσεις μπορεί να μην επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος, ενώ η έκτη μπορεί να υπερβεί το επιθυμητό ανεπανόρθωτα. Αυτή είναι μια απόφαση του κάθε δημιουργού γκονγκ για το συγκεκριμένο γκονγκ ξεχωριστά κάθε φορά. Ο δημιουργός του γκονγκ κατακτά την τέχνη του και την εμπειρία μέσα από τα χρόνια, με την καθοδήγηση του αρχιτεχνίτη και τις συμβουλές του αρχαιότερου αρχιτεχνίτη. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ενσωματωθεί στη φιλοσοφία της Paiste. Εδώ και εκατό χρόνια καλλιεργεί και βελτιώνει αυτή τη μακραίωνη παράδοση πλέον στον 21ο αιώνα. Ο δημιουργός δουλεύει το κράμα μέχρι ο επιθυμητός ήχος να πάρει ζωή και να μπορεί να βιωθεί. Το τελικό «κούρδισμα» ενός γκονγκ είναι ιδιαίτερα δύσκολο και χρειάζεται να επαναληφθεί συχνά μέχρι να επιτευχθεί ο επιθυμητός ήχος. Ο συναρπαστικός ήχος των γκονγκ Paiste είναι μια απτή απόδειξη του μόχθου, της γνώσης και της αγάπης του δημιουργού τους.

Θέρμανση - Πυράκτωση
Θέρμανση – Πυράκτωση

Τα περισσότερα από τα γκονγκ της Paiste είναι γκονγκ με στεφάνη. Μόνο τα τρία γκονγκ τύπου Sound Creation no. 8, 9 και 10 και τα κουρδισμένα διαφόρων διαστάσεων, έχουν όλα και στεφάνη και κεντρικό ομφαλό. Όλα τα γκονγκ της Paiste είναι χειροποίητα κι έτσι ποτέ δύο όμοια δεν είναι απόλυτα ίδια. Κατά τη δεκαετία του 1930 η Paiste πειραματίστηκε με κράμα αργυρονικελίου (ένα κράμα νικελίου  και χαλκού) και κάποια πρώιμα γκονγκ είναι κατασκευασμένα από αυτό. Στην περίοδο μεταξύ 1960 – 1990 χρησιμοποιείται ένα κράμα μπρούντζου με αναλογίες 68% χαλκού, 24% κασσίτερου και 8% νικελίου, σύμφωνα με τον James Blade στο βιβλίο του «Κρουστά Μουσικά Όργανα και η ιστορία τους». Η συνεργασία της Paiste με την κατασκευή γκονγκ για την εταιρεία Ludwig στις αρχές της δεκαετίας του 1990 φέρνει νέα πειράματα και το κράμα αλλάζει, χρησιμοποιούνται άλλα κράματα που περιλαμβάνουν και ψευδάργυρο για μεγαλύτερη αντήχηση και ισχύ. Το κράμα που χρησιμοποιείται σήμερα είναι γνωστό σαν NS12, και αποτελείται από 88% χαλκό και γύρω στο 12% νικέλιο με προσθήκη ψευδαργύρου και ιχνών αργύρου, ονομάζεται ορθότερα ως αργυρονικέλιο. Πιστεύεται ότι το περιεχόμενο νικέλιο βοηθά στη δημιουργία του πολύ αντηχητικού ήχου και αυξάνει την αντοχή. Αυτό το νικέλιο είναι επίσης το στοιχείο κλειδί που βοηθά στην «πνευματικοποίηση» του ήχου – δημιουργώντας μια μορφή υπερβατικής ενέργειας. Όπως έχει αναφερθεί στην ιστορία και τους μύθους του γκονγκ, το νικέλιο ήταν το στοιχείο που στην αρχαιότητα λαμβανόταν από μετεωρίτες και το χρησιμοποιούσαν στην δημιουργία πολύ ειδικών γκονγκ.

Ψύξη
Ψύξη

Στο εργοστάσιο γκονγκ της Paiste υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος ποιότητας, κάτι που απουσιάζει από τις περισσότερες πηγές με μη κατασκευασμένα στη δύση γκονγκ. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο αξιόπιστο να παραγγείλετε ένα γκονγκ Paiste αφού είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών ποιότητας με αποτέλεσμα να μπορείτε να έχετε μια πολύ καλή ιδέα από πριν για το πώς θα ηχεί, πριν αυτό φθάσει στα χέρια σας. Όλα τα γκονγκ της Paiste είναι κατασκευασμένα ώστε να ταιριάζουν στην όψη και τον ήχο με ένα «πρότυπο» – master μητρικό γκονγκ του είδους τους, το οποίο βρίσκεται στο εργοστάσιο, εξασφαλίζοντας έτσι τα ίδια χαρακτηριστικά για τον ίδιο τύπο γκονγκ.