Οι Άνθρωποι μιλούν με τα Γκονγκ

379

Από το 2010, εξασκώντας το θεραπευτικό γκονγκ, ξεκινήσαμε τη καταγραφή των εμπειριών των συμμετεχόντων, αφού παρουσίαζαν τεράστιο ενδιαφέρον, πολυποικιλότητα και πολυπλοκότητα. Το πιο σημαντικό στην κατανόησή τους είναι το στοιχείο της μη κρίσης της εμπειρίας ενός άλλου από έναν τρίτο όσο «ειδικός» και αν θεωρείται αυτός σε όποιον τομέα, αφού η ψυχοδραστική ενέργεια του γκονγκ αντλεί στοιχεία από το υποσυνείδητο και τα φέρνει στην επιφάνεια με συμβολισμούς παρόμοιους με τη «γλώσσα» των ονείρων. Οι εικόνες και οι αυθόρμητες ονειρικές παραστάσεις που αναδύονται στην οθόνη του νου ενώσω σε κατάσταση εγρήγορσης, λόγω της πολυπλοκότητας και της μη γραμμικής φύσης της ηχούς των γκονγκ, αυτό που οι σοφοί της αρχαιότητας ονόμασαν «το πνεύμα μέσα στο γκονγκ» και η λαϊκή σοφία «η ψυχή του χαλκού», αποτελούν αυτά που έχουμε ανάγκη να φέρουμε πρώτα στην επιφάνεια προς επεξεργασία στο δρόμο της αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.

Μέχρι και τα μέσα του 2012 καταγράφαμε τις ιστορίες που μοιράζονταν προφορικά οι συμμετέχοντες μαζί μας στις ηχωκαθάρσεις – εξειδικευμένες συνεδρίες θεραπευτικού γκονγκ του εργαστηρίου, είτε μετά το πέρας της ηχωκάθαρσης, είτε και αργότερα, καθώς πολλοί από αυτούς επικοινωνούσαν μαζί μας είτε αναρτούσαν σε κοινωνικά δίκτυα δημόσια σχόλια και φωτογραφίες από τις εμπειρίες τους με τα γκονγκ μαζί μας. Αφού μελετήσαμε όλα τα κοινά στοιχεία των εμπειριών που συλλέξαμε και μελετήσαμε ενδελεχώς και προσωπικά την εμπειρία της ηχωκάθαρσης και των γκονγκ συμμετέχοντας οι ίδιοι ως «ακροατές» σε εκατοντάδες συνεδρίες γκονγκ με διάφορες τεχνικές προδιαγραφές όσον αφορά τον εξοπλισμό και τις τεχνικές παιξίματος γκονγκ, συντάξαμε με τη βοήθεια φίλων επιστημόνων και συμβουλών που δεχθήκαμε από επιστήμονες του Αιγινήτειου Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ένα ερωτηματολόγιο με περισσότερες από 80 ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις διακρίνονται σε 2 κυρίως είδη. Αυτές που μπορούν να στατιστικοποιηθούν οι απαντήσεις τους και αυτές που είναι ελεύθερες περιγραφές. Το ερωτηματολόγιο αρχικά συμπληρωνόταν χειρόγραφα, και καθώς άρχισε η συλλογή απαντήσεων έγιναν μερικές προσθήκες και αλλαγές σε αυτό καθώς οι νέες πληροφορίες που λαμβάναμε αποκωδικοποιούσαν και φώτιζαν σημεία της εμπειρίας του γκονγκ που δεν είχαμε ακόμη εντοπίσει ούτε εμείς και περαιτέρω. Το Σεπτέμβριο του 2015, λόγω του μεγάλου πλήθους ερωτηματολογίων που είχαν συλλεχθεί μέχρι τότε και της ανάγκης επεξεργασίας των δεδομένων που μας παρείχαν, το ερωτηματολόγιο μεταφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Google Docs και από τότε συμπληρώνεται ηλεκτρονικά παρέχοντας μας τη δυνατότητα για μια γρήγορη άμεση εικόνα διάφορων δεδομένων και ποιοτήτων του γκονγκ σε σχέση με τις επιδράσεις του στον άνθρωπο.

Όλες οι καταγραφές, ιστορίες και μαρτυρίες που έχουμε δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια έχουν ιδιαίτερη αξία και είναι σημαντικές για εμάς και την κατανόηση του γκονγκ και εν τέλει του τι κάνουμε με αυτό και τους ανθρώπους που το ζουν, το χαίρονται και μας εμπιστεύονται.

Πήγασος, το όνομα και το σύμβολο του ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab για τις επιδράσεις των γκονγκ στους ανθρώπους
Πήγασος, το όνομα και το σύμβολο του ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab για τις επιδράσεις των γκονγκ στους ανθρώπους

Ο αριθμητικός στόχος που έχουμε θέσει για την ολοκλήρωση της παρούσας φάσης της έρευνας είναι μεγάλος, θα θέλαμε να είχαμε τουλάχιστον 1000 απαντημένα ερωτηματολόγια. Αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο ακόμη, ενώ δε σκοπεύουμε να σταματήσουμε την έρευνα, αφού ήδη έχουμε μπει στη νέα φάση εξέλιξης της τεχνολογίας του γκονγκ, μετά την εμφάνιση και την ανάπτυξη του νέου θεωρητικού μοντέλου διάδοσης των κυμάτων γκονγκ GTPV το οποίο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην τεχνολογία των γκονγκ και τις τεχνικές παιξίματός τους, και σαφώς θέλουμε να καταγράψουμε την ποιοτική διαφορά ανταπόκρισης στην εμπειρία του γκονγκ καθώς αυτή θα συνεχίσει να αλλάζει με τους παίκτες και τα γκονγκ να βελτιώνονται συνεχώς.

Όμως, τόσο καιρό κρατάμε «κλειδωμένες» κάποιες όμορφες ιστορίες, που μερικές φορές περιγράφουν με τόσο μοναδικό τρόπο την εμπειρία των γκονγκ όσο μοναδική είναι και η ψυχή του κάθε ανθρώπου. Και οι ιστορίες αυτές τον τελευταίο καιρό άρχισαν να γογγύζουν μαζί με τα γκονγκ και να μας λένε ότι θέλουν να τις ακούσουν και άλλοι. Με την άδειά σας εκ των προτέρων λοιπόν, ήρθε η ώρα να ξεκλειδώσουμε την αλήθεια της εμπειρίας των γκονγκ έτσι όπως την καταγράφουν οι φίλοι των γκονγκ GongLovers που μας συντροφεύουν τόσα χρόνια σε αυτό που κάποτε χαριτολογώντας το λέγαμε πτήσεις των γκονγκ γνωρίζοντας βέβαια ότι η εμπειρία είχε ενίοτε για κάποιους και τη διάσταση μιας πτήσης.

Αρχίζουμε με αυτό το πρώτο άρθρο την ανώνυμη παρουσίαση πραγματικών εμπειριών γκονγκ έτσι ακριβώς όπως καταγράφηκαν στα ερωτηματολόγια που συμπληρώνετε. Τα μοιραζόμαστε χωρίς κρίση, κι έτσι ακριβώς θα επιθυμούσαμε να τα διαβάσει ο οποιοσδήποτε αναγνώστης. Η ψυχή του ανθρώπου έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει όπου θέλει για να βρει τον εαυτό της και αυτή είναι μια διαδικασία που κρατάει μια ζωή.

Σας ευχαριστούμε όλους για κάθε δευτερόλεπτο που αφιερώσατε στο να μοιραστείτε τη ψυχή σας με τα γκονγκ και όλο τον κόσμο. Αυτό το έργο των γκονγκ έχει ως απώτερο στόχο να συνεισφέρει στο κοινό καλό όλων των ανθρώπων. Φωτίζοντας ο καθένας με τα δικά του λόγια την εμπειρία των γκονγκ, φωτίζει και κάποιους άλλους για να μοιραστούμε όλοι το συναίσθημα εκείνο ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, όπως και με το παράδειγμα των ερωτημάτων των ανθρώπων στο Μαντείο της Δωδώνης, οι άνθρωποι εντέλει αναζητούν τα ίδια πράγματα, αξίες, καταστάσεις και ιδανικά. Νυνί δε μένει πίστις, έλπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη.

Καλή μας αντάμωση στην αγάπη των γκονγκ.
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017,
Ιάσονας Βολάκης για Το Εργαστήρι της Τέχνης Των Γκονγκ GongLove ArtLab


ΠΤΗΣΗ 2017/1

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Ερώτηση: Περιγράψτε ελεύθερα το συνολικό βίωμα, τις φυσικές/σωματικές, συναισθηματικές, νοητικές κι άλλες εμπειρίες που τυχόν είχατε κατά τη διάρκεια της ηχωκάθαρσης. Το συγκεκριμένο πεδίο δεν είναι υποχρεωτικό, μπορείτε να περιγράψετε ελεύθερα την εμπειρία σας καθώς συνήθως είναι μοναδική και υπάρχουν στοιχεία σε αυτή που δεν μπορούν να ομαδοποιηθούν και συστηματικοποιηθούν.
Απάντηση: Κατά τη διάρκεια της ηχωκάθαρσης ήρθαν στο μυαλό μου πολλές εικόνες. Μια από αυτές, ήταν ένα αεροπλάνο μέσα στο οποίο βρισκόμασταν όλοι όσοι ήμασταν στην αίθουσα και ο Ιάσονας με τον Κωνσταντίνο πηγαινοέρχονταν μεταξύ του πιλοτηρίου και του διαδρόμου. Επίσης, ένιωσα πως αναπτύχθηκε ένας εσωτερικός διάλογος και το γκονγκ έπαιζε το ρόλο του καθρέπτη, που δείχνει τα πράγματα αυτούσια όπως είναι χωρίς να επιτρέπει στο μυαλό να δημιουργεί χίμαιρες. Ήρθαν έντονα στο μυαλό μου κάποιες δηλώσεις, όταν ο ήχος του γκονγκ ήταν πολύ δυνατός, όπως «Είμαι ελεύθερη από το φόβο του λάθους και του σωστού» κ.ά. Επίσης, κάποια στιγμή ήμουν σίγουρη πως είχα τα χέρια μου πάνω στην κοιλιά μου, όμως τελικά τα χέρια μου ήταν στο πάτωμα. Αργότερα, ένιωσα πως το δεξί μου χέρι ήταν στην θέση του αριστερού και αντίστοιχα το αριστερό στη θέση του δεξιού.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Ερώτηση: Υπάρχει κάποια μεταβολή στην προσωπική σας κατάσταση σε οποιοδήποτε επίπεδο (π.χ. υγείας, συναισθηματικής κατάστασης, τρόπος ζωής, κλπ) που από την παρατήρησή σας προσωπικά αποδίδετε στην επίδραση του γκονγκ;
Απάντηση: Έχω παρατηρήσει πολλές μεταβολές συναισθηματικά, σωματικά, στο ότι έχω αρχίσει να ακούω, να βλέπω και να μιλάω πιο καθαρά, στο ότι βρήκα το θάρρος της γνώμης μου και έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Σημειώση των Ερευνητών: Η συγκεκριμένη ερώτηση αφορά αυτούς που έχουν συμμετέχει σε κάποιο αριθμό ηχωκαθάρσεων μεγαλύτερο του ενός. Η συγκεκριμένη απάντηση δίδεται μετά από την τρίτη συμμετοχή.

ΛΟΓΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ερώτηση: Για ποιο λόγο/ους θα συμμετέχετε ξανά σε ηχωκάθαρση;
Απάντηση: Νιώθω πως με φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια και στο να νιώσω πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε όμορφα κομμάτια του ίδιου παζλ.
Ερώτηση: Για ποιο λόγο/ους θα προτείνατε σε άλλους να συμμετέχουν στην ηχωκάθαρση;
Απάντηση: Για να συναντήσουν τον εαυτό τους και να γνωρίσουν τους γύρω τους.

ΣΤΙΓΜΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ
Ερώτηση: Χαρακτηρίστε με τις τρεις (3) πρώτες λέξεις που σας έρχονται αυθόρμητα στο νου, βάζοντας ανάμεσά τους κόμμα (,) πως νιώθατε κατά τη στιγμή που σας επαναφέραμε στο τέλος μετά το σταμάτημα των γκονγκ.

Απάντηση: χαρά, αναγέννηση, ζωντάνια

Είστε ελεύθεροι να εκτυπώσετε, αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και να το μοιραστείτε με φίλους. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνο εφόσον το κείμενο παρουσιάζεται αυτούσιο και γίνεται αναφορά στο συγγραφέα και την ιστοσελίδα www.gonglove.org * Δεν επιτρέπεται η χρήση του κειμένου ολικά ή τμηματικά για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς * Δεν επιτρέπεται: Να αλλάξετε, να μετασχηματίσετε ή να προσθέσετε οτιδήποτε σε αυτήν την εργασία. Δεν επιτρέπεται η έντυπη αναδημοσίευση, ούτε η αναμετάδοση σε μέσα επικοινωνίας, μέρους ή του συνόλου αυτών χωρίς έγγραφη άδεια από το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab.