O Πρώτος Μουσικός Δίσκος Γκονγκ στην Ελλάδα και το Πεδίο Γκονγκ

1228

Έξι χρόνια πριν κυκλοφόρησε σε συλλεκτική έκδοση η πρώτη πειραματική μουσική παραγωγή γκονγκ στην Ελλάδα που ηχογραφήθηκε στο Κουκάκι, στην πρώτη κιβωτό των γκονγκ, στις 30 Δεκεμβρίου 2011 ειδικά για το έτος 2012 και μετά, από το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab Esooptron MCOO, υπό τη διεύθυνση του φυσικού και εκπαιδευτή θεραπευτικού γκονγκ Ιάσονα Βολάκη. 

Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεχνικά με τα γκονγκ λόγω του μεγάλου εύρους εξάπλωσης των δονητικών αντηχήσεων είναι δεδομένα κάθε φορά που παίζουμε και ηχογραφούμε γκονγκ. Η θέση του μικροφώνου/ων παίζει σημαντικό ρόλο αφού αυτό που ηχογραφείται σε κάθε σημείο του περιβάλλοντος χώρου είναι διαφορετικό. Με το γκονγκ δεν ηχογραφούμε απλά τον ήχο του γκονγκ αλλά το σύνολο των αντηχήσεών του, εσωτερικών και ανακλαστικών, που ενισχύονται, τροποποιούνται και αποσβένονται ανάλογα με τον περιβάλλοντα χώρο, τις ανακλαστικές επιφάνειες, τη σχετική υγρασία, θερμοκρασία και κίνηση του αέρα, φώτα που εκπέμπουν θερμότητα, όλα αυτά επηρεάζουν τα γκονγκ, το τρισδιάστατο σχήμα τους και η ελαστικότητά τους αλλάζουν και κατ’ επέκταση ο ήχος τους από μια πληθώρα παραμέτρων που καταντά την εξίσωση ανεπίλυτη ακόμη και για τους πιο δυνατούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Παίζοντας θεραπευτικό γκονγκ στόχο έχουμε να δημιουργήσουμε μια έστω οριακά σταθερή κατάσταση αέναα ρέουσας δονητικής αντηχητικής μουσικά αρμονικής ισορροπίας ωφέλιμης για τον άνθρωπο η οποία διακυμαίνεται όσον αφορά την ένταση, την εμβέλεια και την επίδραση της υπό τον έλεγχό μας συμβιωτικά με τα γκονγκ, αυτό που στην επιστήμη του γκονγκ ονομάζουμε πεδίο γκονγκτο πολυδιάστατο περιβάλλον ηχητικής πραγματικότητας που δημιουργούν τα γκονγκ. Το πεδίο γκονγκ δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις σαν βίωμα και εμπειρία. Ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των συμμετεχόντων στην πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο έρευνα που πραγματοποίησε το εργαστήριο μας τα προηγούμενα χρόνια και της οποίας τα αποτελέσματα και συμπεράσματα βρισκονται υπό έκδοση, επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του πεδίου Γκονγκ το οποίο δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε αντηχητική φυσαλλίδα, ένα χώρο πλήρη ήχου και συχνοτήτων γύρω από τα γκονγκ όπου κανείς άλλος ήχος δε μπορεί να ακουστεί από το εξωτερικό περιβάλλον,  μια πλήρης ηχητική απομόνωση από το περιβάλλον και απόλυτη δονητικά και αντηχητικά εμβύθιση στην εκπομπή των γκονγκ που με τη σειρά της οδηγεί στα επιβεβαιωμένα σε τεράστιο ποσοστό από τους συμμετέχοντες βιούμενα φαινόμενα σε εξειδικευμένες επιστημονικές συνεδρίες θεραπευτικού γκονγκ αίσθησης αιώρησης και αβαρίας, μαζί με όλη την άλλη πληθώρα σωματικών, αντιληπτικών και ψυχικών φαινομένων που βιώνονται στο πεδίο γκονγκ. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ακόμη και τα θέματα που προκύπτουν έως και με τους περιστρεφόμενους σκληρούς δίσκους αποθήκευσης δεδομένων μεγάλης χωρητικότητας (TB) των ηλεκτρονικών υπολογιστών με μαγνητικές κεφαλές – όχι στερεάς κατάστασης (non-SSD). Γκονγκ και τεχνητά αντικείμενα, τεχνητές μικροσυνδέσεις, τεχνητά μικροεξαρτήματα και ηλεκτρονικές συσκευές δε τα πάνε καλά μεταξύ τους, όσο κι αν ακούγεται αστείο. Το γκονγκ, σε αντιπαράθεση με τον τρόπο επίδρασής του στο ανθρώπινο σώμα καθώς με τις αντηχητικές δονήσεις χαλαρώνει τους καταπονημένους μυς από την κούραση και το στρες και επιταχύνει επουλωτικές δράσεις του οργανισμού, στην περίπτωση εξαρτημάτων συσκευών, λόγω ελαττωματικών συνήθως συγκολήσεων, οδηγεί τελικά σε αποκολλήσεις κάποια στιγμή. Μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας μετάλλου επεξεργάζονται τρόπους «ηχητικής ακτινογραφίας» των μεταλλικών συγκολήσεων, ειδικά αυτών που κρίνονται σημαντικές για τη ζωή των ανθρώπων, όπως στα σύγχρονα αεροσκάφη που καταπονούνται από τις δονήσεις των πτήσεων, μέσα από το παράδειγμα της επίδρασης των δονήσεων των γκονγκ στα αντικείμενα και τη μελέτη της διάδοσης του ήχου στο ίδιο το γκονγκ. 

Η πειραματική ηχογράφηση Reverse Tunnel 2012 από ερευνητική ηχωκάθαρση © του Εργαστηρίου της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab Esooptron MCOO είναι διαθέσιμη πλέον σε ψηφιακό αρχείο ως δώρο για φίλους των γκονγκ και μέλη του οργανισμού,  με συμβολική δωρεά για τους ερευνητικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς του εργαστηρίου. Σας ευχαριστούμε. 

Ενισχύστε το ερευνητικό έργο του οργανισμού μας

Σuλλεκτικό αντίγραφο του πρώτου μουσικού CD γκονγκ στην Ελλάδα - από το αρχείο του εργαστηρίου
Σuλλεκτικό αντίγραφο του πρώτου μουσικού CD γκονγκ στην Ελλάδα – από το αρχείο του εργαστηρίου