Τα Οφέλη του HAPKIDO για Μικρά & «Μεγάλα» Παιδιά

Σε μια κουλτούρα που φαίνεται να αποθεώνει τη βία, από τη μουσική, τον κινηματογράφο, τα βιντεοπαιχνίδια και τις τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι το ποδόσφαιρο και τις διαδηλώσεις, η ιδέα της εγγραφής ενός παιδιού σε μαθήματα πολεμικών τεχνών δεν φαίνεται πάντα κάτι καλό. Ενώ οι πολεμικές τέχνες στις ταινίες δράσης χρησιμοποιούνται για να «πουλήσουν» μέσω βίαιων συμπεριφορών και φρικιαστικών τραυματισμών, μπορεί να εκπλαγεί κάποιος όταν μάθει ότι μια πολεμική τέχνη μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ ευεργετική για τα παιδιά.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε να επανεξετάσετε την κατάρτιση πολεμικών τεχνών για τα παιδιά σας. Οι πολεμικές τέχνες είναι μια αρχαία μέθοδος κατάρτισης για το μυαλό, για το σώμα και για το πνεύμα ώστε να ενεργούν σαν ένα. Η συμμετοχή στις πολεμικές τέχνες θεωρείται εκγύμναση του πνεύματος και παροχή στον αθλητή όλων εκείνων των στοιχείων που θα του είναι απαραίτητα στην καθημερινή του ζωή. Οι πολεμικές τέχνες, σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα αθλήματα, προσφέρουν στους αθλητές, μια σειρά από στοιχεία και εφόδια, τα οποία αποκτούν στο άθλημά τους και σχετίζονται με τον τρόπο διεξαγωγής του. Αναζητώντας τέτοιου είδους στοιχεία, η καθημερινή δραστηριότητα των πολεμικών τεχνών, δομεί στον χαρακτήρα του αθλητή ανθρώπινες αξίες όπως σεβασμό και υπακοή, αλλά και πολλά πνευματικά και ψυχολογικά στοιχεία.

Στο HAPKIDO ειδικά, προσπαθούμε για την εσωτερική αλλά και εξωτερική αρμονία, μέσω αποτελεσματικών τεχνικών αυτοάμυνας. Τα παιδιά που θα εκπαιδευτούν στο HAPKIDO θα αποκομίσουν πολλά οφέλη σε πολλούς τομείς της ζωής.

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

 • Βελτίωση φυσικής κατάστασης: είναι προφανής ο λόγος που τα παιδιά πρέπει να κάνουν πολεμικές τέχνες σε αυτήν την νεαρή ηλικία: να είναι ενεργά και  να κινούνται. Έτσι περιορίζεται ο χρόνος που περνά το παιδί μπροστά στην τηλεόραση και την οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και ο χρόνος αυτός αντικαθίσταται από σωματική δραστηριότητα. Γίνεται βίωμα στο παιδί να αποφεύγει τον καθιστικό τρόπο ζωής και για την υπόλοιπη ζωή του. Ζούμε σε μια εποχή επιδημίας ιδιαίτερα όσον αφορά το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Οι πολεμικές τέχνες είναι μια προπόνηση υψηλής αερόβιας και αναερόβιας ενδυνάμωσης που χρησιμοποιεί κάθε μυϊκή ομάδα στο σώμα. Μπορεί να βελτιώσει πολλά από τα στοιχεία της φυσικής κατάστασης, όπως την αντοχή, τον μυϊκή δύναμη, την ευελιξία, την ισορροπία και το συντονισμό. Οι πολεμικές τέχνες προσφέρουν πολλά οφέλη, αλλά ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την καλή φυσική κατάσταση, οι πολεμικές τέχνες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να είναι σε φόρμα και να παραμείνει υγιές.
 • Το παιδί αναπτύσσει την ισορροπία και την σωστή στάση του σώματος: η εξισορρόπηση και η διατήρηση μιας σωστής στάσης είναι εξαιρετικά σημαντικά κατά την εκτέλεση κάθε τεχνικής, αλλιώς μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, μυϊκές κράμπες, κλπ. Μέσα από τη  διδασκαλία του HAPKIDO έρχεται η σωστή στάση που είναι απαραίτητη για τα παιδιά, διότι οι μύες και τα οστά τους είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.
 • Μαθαίνουν να αναπνέουν: το να μαθαίνεις να αναπνέεις στις πολεμικές τέχνες είναι από τα σημαντικότερα πράγματα. Κάποτε ένας εκπαιδευτής έλεγε πως μπορεί να καταλάβει πως παίζει κάποιος από τον τρόπο που ανασαίνει. Το να αναπνέεις, να ανασαίνεις σωστά μπορεί πραγματικά να σου σώσει την ζωή καθώς αυτό σε μαθαίνει να εκτονώνεις την πίεση που μπορεί να δεχτείς όταν βρεθείς σε καθεστώς πίεσης και τα παιδιά το μαθαίνουν αυτό στις πολεμικές τέχνες.
 • Αυτοάμυνα: η δυνατότητα να υπερασπιστεί κάποιος τον εαυτό του ενάντια σε έναν επιτιθέμενο είναι μια αίσθηση ενδυνάμωσης. Οι περισσότερες πολεμικές τέχνες χρησιμοποιούν την αυτοάμυνα ως ακρογωνιαίο λίθο του συνόλου του προγράμματος. Μέσω της εξαιρετικά ευρείας ποικιλίας τεχνικών που προσφέρει το HAPKIDO μπορείτε να είστε σίγουροι ότι με την πάγια πρακτική, το παιδί θα μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του με μια ποικιλία διαφορετικών τρόπων.

ΨΥΧΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

 • Η απόκτηση αυτοπειθαρχίας: μια από τις κεντρικές αρχές όλων των συστημάτων πολεμικών τεχνών είναι μια απόλυτη εστίαση στην αυτοπειθαρχία. Τα σημερινά παιδιά είναι τόσο εξοικειωμένα με τη λήψη της στιγμιαίας ικανοποίησης ώστε η εκμάθηση της αυτοσυγκράτησης και της πειθαρχίας δεν είναι πάντα το πιο εύκολο να επιτευχθεί. Εντούτοις στα παιδιά με ένα υπόβαθρο πολεμικών τεχνών, υπενθυμίζεται συνεχώς για το πόσο ουσιαστική είναι η αυτοπειθαρχία και η αυτοσυγκράτηση. Οι πολεμικές τέχνες επίσης θα βοηθήσουν την ψυχική εστίαση του παιδιού, δίνοντάς του τη δυνατότητα να επικεντρωθεί σε μια εργασία. Η πειθαρχία που διδάσκεται στη σχολή, σε σχέση με τις στολές, τα έθιμα και τις τεχνικές, συχνά μεταφράζεται σε άλλους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και δουλειές του σπιτιού.
 • Η απόκτηση αυτογνωσίας: από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γονείς, και τα παιδιά είναι ότι είναι συνεχώς «στην πρίζα». Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά περισσότερα οφέλη στη σιωπή. Δυστυχώς η σιωπή φαίνεται να είναι σπάνια στις μέρες μας. Σε κάποια στιγμή στην ζωή, κάθε ένας από εμάς αναγκάζεται να μάθει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη ζωή είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αυτή η μάχη γίνεται στην ακινησία της καρδιάς μας και την προθυμία να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας. Πίσω από τις γροθιές, κλωτσιές, γόνατα, και τις ρίψεις ένας αληθινός πολεμιστής καλλιτέχνης μαθαίνει να κάθεται με τον εαυτό του και να ανακαλύπτει τις αδυναμίες του είναι.
 • Μαθαίνουν να δέχονται χτυπήματα: το παιδί στο HAPKIDO δεν μαθαίνει μόνο να δίνει χτυπήματα, αλλά και να δέχεται χτυπήματα. Ένα κύριο συστατικό της προπόνησης ακόμα είναι πως θα μάθει να αποτυγχάνει και να αποτυγχάνει πολύ μέχρι να αποκτήσει την γνώση. Είναι μέρος της ζωής η μάθηση πως όλοι κάποια στιγμή δεχόμαστε χτυπήματα. Το μυστικό είναι να μάθεις πώς να δέχεσαι με τον καλύτερο τρόπο τα χτυπήματα και να τα διαχειρίζεσαι έτσι ώστε να επανέρχεσαι με τον καλύτερο τρόπο. Είναι η δυνατότητα να αντέχεις και να ξεπερνάς τις αντιξοότητες και τον πόνο, να «σηκώνεσαι» μετά την αποτυχία με σκοπό να συνεχίσεις για την επιτυχία. Διδάσκεσαι να μην τα παρατάς, να συνεχίζεις τον αγώνα σου, στοιχείο απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και προσωπικής καθημερινότητας.
 • Αποφασιστικότητα: αντιπροσωπεύει τη δύναμη της πρόθεσης, της θέλησης του καθενός να φτάσει στο στόχο του. Πηγάζει από το εσωτερικό κίνητρο του ατόμου και το ωθεί προς ένα στόχο. Εκφράζει τη δέσμευση για την «αποστολή» του αθλητή, την επιθυμία για επιτυχία. Για παράδειγμα, η ανοχή στον πόνο και η ταχύτητα εκτέλεσης είναι στοιχεία που είναι χαρακτηριστικά των πολεμικών τεχνών και τροφοδοτούν τον αθλητή με την αποφασιστικότητα που τον διακρίνει στην καθημερινότητά του.
 • Μαθαίνει να θέτει και να επιτυγχάνει στόχους: το HAPKIDO βασίζεται στο σύστημα απόκτησης χρωματιστών ζωνών που δηλώνουν το βαθμό ικανότητας αυτού που την φοράει. Όταν το παιδί προσπαθεί να αποκτήσει την επόμενη χρωματιστή ζώνη, αποκτά πολύτιμα βιώματα για τον καθορισμό και την επίτευξη των στόχων του.
 • Αύξηση αυτοπεποίθησης-αυτοσεβασμού: έρχεται με την επίτευξη στόχων. Έτσι το επίπεδο αυτοπεποίθησης του παιδιού θα πάρει μια ώθηση με κάθε νέα κίνηση που κατακτά και κάθε νέα κάθε ζώνη που κερδίζει. Δουλεύοντας μέσα στο HAPKIDO και το σύστημα κατάταξης ανά ζώνη δίνονται σε ένα παιδί μετρήσιμοι στόχοι για να ακολουθήσει το παιδί ότι είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί. Η αίσθηση της ολοκλήρωσης που νιώθει ένα παιδί από την εκμάθηση μιας νέας τεχνικής ή την αποφοίτησή του σε μια νέα ζώνη, το ακολουθεί παντού στο υπόλοιπο της ζωής του.
 • Εμφύσηση του αισθήματος του σεβασμού: στις πολεμικές τέχνες όλα είναι σχετικά με το σεβασμό. Κάθε αθλητής πολεμικών τεχνών μαθαίνει τι σημαίνει σεβασμός και πραγματική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου. Το παιδί γίνεται γνώστης του ότι η αυτοπεποίθηση και ο σεβασμός για τους άλλους ξεκινούν από μια βαθιά αίσθηση αυτογνωσίας. Όσο το παιδί προχωρά, αναπτύσσει τις δεξιότητές του και συναγωνίζεται μεγαλύτερα παιδιά, η αυτοπεποίθησή του αυξάνεται και μαθαίνει παράλληλα πως πάντα υπάρχει κάποιος που θα βρεθεί να είναι πιο δυνατός από εκείνο. Σε μια σωστή σχολή ο λάθος χειρισμός της δύναμης και η επίδειξη της γνώσης σε κάποιον που ξέρει λιγότερα είναι ανεπίτρεπτα. Τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούν στους μαθητές που ήρθαν πριν από αυτούς, και φυσικά στον εκπαιδευτή τους. Όλοι οι εκπαιδευτές τονίζουν το θέμα του σεβασμού τακτικά και καθοδηγούν τους σπουδαστές στην πρακτική τους μέσα από το σεβασμό για τον εαυτό, τους γονείς, τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους σε κάθε ευκαιρία.
 • Ανάπτυξη της ομαδικότητας: η ομαδική εργασία, η εκμάθηση νέων πραγμάτων και η επίτευξη στόχων είναι ένα σημαντικό μάθημα ζωής για τα παιδιά. Η εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες μπορεί να βοηθήσει το παιδί σε αυτή την κατεύθυνση γιατί τα περισσότερα πράγματα μέσα στην σχολή γίνονται με ομαδικό τρόπο.
 • Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων: Το παιδί θα γνωρίσει άλλα παιδιά με κοινά ενδιαφέροντα, θα γίνει πιο κοινωνικό και θα κάνει νέους φίλους. Η προπόνηση πολύ συχνά θα γίνεται σε ζευγάρια οπότε θα αναγκαστεί να μάθει να συνεργάζεται με τους άλλους. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να κατανοήσουν τη συμπεριφορά της ομάδας, πράγμα που θα βοηθήσει το παιδί σε μακροπρόθεσμη βάση, όπως το να είναι σε θέση να αλληλεπιδρά εύκολα με τους ξένους.
 • Ενθάρρυνση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών: εάν σκέφτεστε ότι οι πολεμικές τέχνες ενθαρρύνουν την βίαιη συμπεριφορά δικαιολογείστε εάν η μόνη εμπειρία σας προέρχεται από την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά ενθαρρύνονται στην ειρηνική επίλυση των διαφορών τους και να καταφεύγουν στην χρήση πολεμικών τεχνών μόνο ως μέσο αυτοάμυνας. Παιδιά με διαφορετικό υπόβαθρο έρχονται για να μάθουν κάτω από μία στέγη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων HAPKIDO, έτσι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να υπάρχουν διαφορές των συμπεριφορών και των απόψεων. Ωστόσο, στα παιδιά καλλιεργείται η συμπόνια και η ορθή χρήση της δύναμης. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ότι το παιδί θα μάθει επίσης, πώς να επιλύει τις συγκρούσεις και να συνεργάζεται με τους άλλους αρμονικά.
 • Χαμόγελο, γέλιο και διασκέδαση: γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα όταν διασκεδάζουν. Κρατώντας το ενδιαφέρον στα παιδιά το HAPKIDO δίνει το στοιχείο της διασκέδασης και του παιχνιδιού μέσα από την προπόνηση. Παραδοσιακά στις πολεμικές τέχνες είναι συνηθισμένο ο εκπαιδευτής να ασχολείται μόνο με την πειθαρχία και τη δομή της κατάρτισής τους, αλλά αν ενσωματώνει τη διασκέδαση και το παιχνίδι περιλαμβάνοντας τις κατάλληλες τεχνικές, θα προσθέσει στην αξία της εκπαίδευσης, και θα εμφυσήσει στα παιδιά τη δίψα για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

ΝΟΗΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

 • Βελτίωση οπτικοακουστικής αισθητηριακής και νοητικής επεξεργασίας: προκειμένου το παιδί να κάνει κτήμα του τις κινήσεις που διδάσκεται και να προχωρήσει στις επόμενες ζώνες, θα πρέπει να αναπτύξει τις δεξιότητες οπτικοακουστικής αισθητηριακής και νοητικής επεξεργασίας.
 • Βελτιωμένα αντανακλαστικά: οι συμμετέχοντας στις πολεμικές τέχνες, όχι μόνο βελτιώνουν τα αντανακλαστικά τους κατά την εκτέλεση της δραστηριότητας, αλλά στην πραγματικότητα βιώνουν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης κατά τη διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων της ζωής τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες.
 • Εστίαση της προσοχής: ο αθλητής των πολεμικών τεχνών δουλεύει την συγκέντρωση σε κάτι συγκεκριμένο, έχει μάθει να εστιάζει είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά στο κατάλληλο στοιχείο. Έτσι, του δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιείται με βάση την ανάγκη της κάθε περίστασης και να στοχεύει τις πληροφορίες οι οποίες του είναι απαραίτητες.
 • Αυτοέλεγχος: η προσπάθεια να συγκρατηθείς αναζητώντας την κατάλληλη ευκαιρία, η ενεργητικότητα την οποία προτρέπεις τον εαυτό σου να εξωτερικεύσει, η αυταπάρνηση με την οποία συνεχίζεις μια δύσκολη και επίπονη μονομαχία, είναι στοιχεία που δηλώνουν άτομο με έλεγχο των προσωπικών του συναισθημάτων. Οι χαμηλοί τόνοι στους πανηγυρισμούς, η επιδοκιμασία και ανταλλαγή χαιρετισμού με τον αντίπαλο, ακόμη και όταν θέλεις να πανηγυρίσεις έντονα, σε «καλούν» να ελέγξεις τον εαυτό σου και να «μεταθέσεις» τα συναισθήματά σου στην «ώρα τους».
 • Αποφυγή συγκρούσεων: στο HAPKIDO μαθαίνεις να απαντάς σε προκλήσεις δίχως να χρειάζεται να θέτεις σε εφαρμογή τις γνώσεις σου. Μαθαίνεις πως τα λόγια δεν πρέπει να είναι η αιτία να μπλεχτείς και σωματικά σε καυγά. Χρησιμοποιείς γνώσεις που σου προσφέρουν αυτές οι τέχνες ώστε να επιλύεις μια σύγκρουση δίχως να χρειάζεται σωματική εμπλοκή.
 • Ισορροπία συγκέντρωσης: η ικανότητα να διατηρεί ο αθλητής τα απαιτούμενα προς απόδοση στοιχεία (συγκέντρωση, προετοιμασία, έλεγχος του εαυτού, αυτοπεποίθηση, ενεργοποίηση). Στις πολεμικές τέχνες η ισορροπία των στοιχειών που απαιτούνται αποκτά ξεχωριστή αξία καθώς η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο αθλητής επιδιώκει να καλλιεργήσει όλα τα συστατικά μιας επιτυχημένης συμμετοχής, μαθαίνει να εστιάζει σε ό,τι σημαντικό και επικεντρώνεται στη δουλειά και τη σωστή προετοιμασία. Η αξία της περισσότερης, από άλλα αθλήματα, προσοχής στη λεπτομέρεια συνδέεται ασφαλώς με την προσπάθεια για την ατομική προστασία στον αγώνα.
 • Κάνοντας πολεμικές τέχνες μαθαίνεις να ακούς το σώμα σου: Το να ακούς το σώμα σου σημαίνει πως βλέπεις τις σκέψεις σου, έχεις αυξημένη αντίληψη και είσαι καλύτερα δομημένος συναισθηματικά. Ένας αθλητής πολεμικών τεχνών διδάσκεται να βλέπει, να νιώθει και να ακούει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αξιοποιώντας το ένστικτο, το φόβο και το θάρρος συνδέεσαι τόσο σε ψυχικό όσο και σε διανοητικό επίπεδο. Πόσο συχνά ακούει κανείς την φράση: «Με παρέλυσε ο φόβος»; Αυτό που μαθαίνεις στις πολεμικές τέχνες είναι να μη σε παραλύει ο φόβος. Πολλές φορές οι καταστάσεις δείχνουν ότι είναι καλύτερη μια αποχώρηση από μια μάχη αλλά για τον αθλητή των πολεμικών τεχνών «αυτός που τα παρατά δεν μπορεί να γίνει νικητής και αυτός που είναι και νιώθει νικητής δεν τα παρατά ποτέ»

Όλα τα παιδιά μπορούν και έχουν οφέλη από την συμμετοχή τους στις πολεμικές τέχνες και ειδικά από το Hapkido. Οι πολεμικές τέχνες είναι ένας συνδυασμός από τεχνικές μάχης, σωματικές ασκήσεις, συναισθηματική και διανοητική πειθαρχία. Οι τεχνικές αυτοάμυνας βοηθούν στην ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου, συντονίζουν το μυαλό με το σώμα και δίνουν καλή φυσική κατάσταση και ψυχική δύναμη. Τα οφέλη της εκμάθησης πολεμικών τεχνών δεν τελειώνουν στην εκγύμναση. Η αύξηση της αυτοπεποίθησης, η καλή φυσική κατάσταση και οι αυξημένες ικανότητες συνεργασίας θα βοηθήσουν επίσης το παιδί στις ακαδημαϊκές και κοινωνικές πτυχές του σχολείου, να έχει βελτιωμένη συμπεριφορά στο σπίτι και εν γένει μια ομαλή πορεία προς την ενηλικίωση και την υπόλοιπη ενήλικη ζωή του.

Για το Πρότυπο Κέντρο GongLove Harmony | HAPKIDO Αιγάλεω,
Κωνσταντίνος Περρέας, Εκπαιδευτής HAPKIDO 4o DAN


Το Πρότυπο Κέντρο GongLove Harmony είναι μέλος του Panhellenic Hapkido Organization και της European Hapkido Alliance (E.H.A.) – The Korea Hapkido Federation.

Είστε ελεύθεροι να εκτυπώσετε, αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και να το μοιραστείτε με φίλους. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνο εφόσον το κείμενο παρουσιάζεται αυτούσιο και γίνεται αναφορά στο συγγραφέα και την ιστοσελίδα www.gonglove.org * Δεν επιτρέπεται η χρήση του κειμένου ολικά ή τμηματικά για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς * Δεν επιτρέπεται: Να αλλάξετε, να μετασχηματίσετε ή να προσθέσετε οτιδήποτε σε αυτήν την εργασία. Δεν επιτρέπεται η έντυπη αναδημοσίευση, ούτε η αναμετάδοση σε μέσα επικοινωνίας, μέρους ή του συνόλου αυτών χωρίς έγγραφη άδεια από το Εργαστήρι της Τέχνης των Γκονγκ GongLove ArtLab.

Σχολές που συμμετέχουν στον Panhellenic Hapkido Organization

Α.Γ.Σ. Τζιτζιφιών

gonglove_asst_hapkido_logo01Εκπαιδευτής: Μaster Μιχάλης Παλαιολόγος
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 9521609, 6972229088
Διεύθυνση: Μεταμορφώσεως 26 & Υψηλάντου, Καλλιθέα
www.hapkidonet.gr

Πρότυπο Κέντρο GongLove Harmony

Εκπαιδευτής: Instructor Κωνσταντίνος Περρέας
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 694 55 99 151
Διεύθυνση: Ζακύνθου 3, 122 43 Αιγάλεω, πλησίον Μετρό Αγία Μαρίνα
e-mail: harmony@gonglove.org
Ιστοσελίδα: www.gonglove.org

Α.Γ.Σ. Αναλήψεως (Θεσσαλονίκη)

Εκπαιδευτής: Instructor Γιοβάνης Βασίλης
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6980001435
Διεύθυνση: Σόλωνος 42, Θεσσαλονίκη,
T.K. 546 44 (περιοχή Μπότσαρη)
e-mail: basilistae@gmail.com

Α.Γ.Σ. Μαρκόπουλου Ωρωπού

Aθλητικός Σύλλογος Μαρκόπουλο Ωρωπού
Εκπαιδευτής: Kαλλής Κώστας
Tηλέφωνο Επικοινωνίας: 6937717612

Το Hapkido είναι πολύ χρήσιμο και για τις γυναίκες και τα παιδιά
Το Hapkido είναι πολύ χρήσιμο και για τις γυναίκες και τα παιδιά

Hapkido Αιγάλεω Πρότυπο Κέντρο GongLove Harmony