2012 Κρήτη Απολογισμός

Τα γκονγκ της αγάπης στην Κρήτη – Απολογισμός πρώτης περιοδείας 2012 – Ευχαριστήρια 

Crete-GongLove_01Το 2012 αποτέλεσε χρονιά σταθμό για τα γκονγκ στην Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη, με τη διοργάνωση πολυάριθμων εκδηλώσεων και ηχωκαθάρσεων γκονγκ με μεγάλη συμμετοχή και αποδοχή, από τους νέους τους φίλους.

Τον Απρίλιο του 2012, τα γκονγκ της Αγάπης ξεκινούν από το Ηράκλειο, με σκοπό την συνέχεια της έρευνας για την προέλευση των γκονγκ στην Κρήτη – το αρχέγονο λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού – και παράλληλα την επίδειξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων των γκονγκ στο κοινό της Κρήτης. Από την πρώτη στιγμή τα γκονγκ γίνονται δεκτά με αγάπη. Έτσι το Μεγάλο Σάββατο το πρωί διοργανώνεται η πρώτη δημόσια ηχωκάθαρση στη Μουσική Σκηνή «Πυξίδα» του Μάνου Παπαδάκη, ενώ το ίδιο βράδυ τα γκονγκ φιλοξενούνται στο «Παγοποιείον» της Χρυσσάννας Καρέλη και κάνουν Ανάσταση στην Πλατεία του Άγιου Τίτου. Τα γκονγκ φιλοξενούνται για μερικές ημέρες στο θεατρικό χώρο του Παγοποιείου κι έτσι δίνεται η δυνατότητα να γίνουν αντηχητικά πειράματα στο κέντρο της παλαιάς πόλης του Ηρακλείου αλλά και αρκετοί φίλοι του θεάτρου και της τέχνης να έρθουν σε άμεση επαφή με τα γκονγκ. Στις 23 Απριλίου γίνονται τα άτυπα εγκαίνια της βάσης των γκονγκ στην Αμμουδάρα με ειδική ηχωκάθαρση, κι εκεί έρχεται σε επαφή μαζί τους ο ταλαντούχος μουσικός Αλέξανδρος Δασκαλάκης, ο οποίος σύντομα γίνεται ο πρώτος μαθητής του θεραπευτικού γκονγκ στην Κρήτη και συνοδεύει τα γκονγκ καθ’ όλη την περιοδεία, στο πλευρό του Ιάσωνα Βολάκη.

Ακολουθεί η μεταφορά όλου του εξοπλισμού του Σχολείου στην Κρήτη και συνεχείς ιδιωτικές επιδείξεις στο Ηράκλειο, το Σκαλάνι, την Αμμουδάρα και τις Αρχάνες, μέχρι τις 20 Μαΐου, οπότε και διοργανώνεται στην παραλία της Αμμουδάρας, στη «Φυσαλίδα» του Μιχάλη Γιαννιαδάκη, η πρώτη ανοικτή δημόσια επίδειξη – ηχωκάθαρση με μεγάλη επιτυχία. Στις 27 Μαΐου τα γκονγκ παίζουν στην Αγία Ειρήνη στα Σπήλια, σ ένα μαγευτικό τοπίο με μοναδική αντήχηση και φυσική ομορφιά που έχει εμπνεύσει πολλούς ζωγράφους και καλλιτέχνες ενώ στις 6 Ιουνίου τα χαράματα, ανεβαίνουν στην κορφή του Γιούχτα για παρατήρηση του αστρονομικού φαινομένου της ηλιακής διέλευσης της Αφροδίτης, όπου κατά τη διάρκεια της ηχωκάθαρσης συγκεντρώνονται 10 αετοί πάνω από το σημείο που παίζουν τα γκονγκ. Στις 9 Ιουνίου τα γκονγκ ταξιδεύουν στη νότια Κρήτη για πρώτη φορά, στις Τρεις Εκκλησιές, για αντηχητικές παρατηρήσεις, όπου και πάλι προσελκύονται αετοί στα Αστερούσια Όρη. Στις 13 Ιούνη τα γκονγκ έχουν την τιμή μετά από την πρόσκληση των καλών φίλων Ειρήνης και Σπύρου Κοντού και υποδέχονται τον Πνευματικό Δάσκαλο Σαντ Ραντζίντερ Σινγκ, στο Σκαλάνι, στο Άσραμ του Δασκάλου – Ελαιώνα της Ειρήνης, με μια ανοικτή επίδειξη για όλους όσους παραβρέθηκαν εκεί.

Crete-GongLove_02Από τις 21 Ιούνη, παράλληλα με τις κλειστές ηχωκαθάρσεις που διεξάγονται στη βάση των γκονγκ στην Αμμουδάρα, ξεκινά ένας κύκλος ανοικτών δημόσιων ηχωκαθάρσεων με στοιχεία παράστασης για το ευρύ κοινό της Κρήτης με τον τίτλο «Η Μουσική των Σφαιρών» με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Δασκαλάκη που εκτός της σκηνικής επιμέλειας παρουσιάζει το «Διαλογισμό της Φωτιάς» Poi αλλά και των νέων μαθητών – φίλων της τέχνης της θεραπευτικής χρήσης του γκονγκ, που απαρτίζουν την υποστηρικτική ομάδα των γκονγκ της Αγάπης, τη Μαγδαληνή Δούμα, τον Γιώργη Σαάπογλου και το Γιάννη Καββαλάκη, αλλά και άλλους καλούς φίλους και λάτρεις της ουράνιας αρμονίας των γκονγκ. Έτσι την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, στο Θερινό Ηλιοστάσιο, η Μουσική των Σφαιρών παρουσιάζεται στο μαγευτικό πετρόκτιστο θέατρο, μέσα στο δάσος, στο σημαντικής αρχαιολογικής σπουδαιότητας Φουρνί, με μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας πλήθος κόσμου, αποτελώντας την μέχρι τότε πιο πολυάριθμη από άποψη συμμετοχής ηχωκάθαρση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Η ιδιαίτερη εικόνα του πλήθους του κόσμου να ξαπλώνει στην ορχήστρα στο κέντρο του θεάτρου γύρω από τα γκονγκ, κάτω από τα αστέρια, η σιγαλιά και οι φυσικοί ήχοι του δάσους, η θέα και ο πανεπόπτης Γιούχτας απέναντι, σμίγουν σε μια εκδήλωση γκονγκ που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις κι αναμνήσεις σε όσους παραβρέθηκαν. Το πρόγραμμα των κλειστών ηχωκαθάρσεων πυκνώνει ενώ η επόμενη δημόσια ανοικτή ηχωκάθαρση είναι αφιερωμένη στο Ελεύθερο Ελληνικό Πνεύμα και διεξάγεται την 1η Ιούλη στον περίβολο του ιστορικού τάφου του μεγάλου Έλληνα στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, στο Ηράκλειο, όπου συρρέει πλήθος κόσμου για να απολαύσει το θεραπευτικό βίωμα των γκονγκ, στο ηλιοβασίλεμα. Αξέχαστες μας έχουν μείνει ειδικά οι μαρτυρίες κωφάλαλων φίλων που παραβρέθηκαν εκείνη την ημέρα για τη μοναδικότητα του βιώματος που εισέπραξαν. Τα γκονγκ στις 4 Ιουλίου φιλοξενούνται στο πανέμορφο χώρο διαλογισμού της αγαπημένης φίλης Ολυμπίας Μπέη, ανάμεσα στα εξαιρετικά ζωγραφικά της έργα, στις 7 και 8 Ιουλίου ταξιδεύουν στην υπέροχη Τριόπετρα του νομού Ρεθύμνης, καλεσμένα από τους δασκάλους γιόγκα Αρετή Καραντζίκου και Emmanuel Argento, σε δυο εξαιρετικές ηχωκαθάρσεις για όσους παραβρίσκονταν σε σεμινάριο που διεξαγόταν εκεί, ενώ στις 9 Ιουλίου πραγματοποιείται επίδειξη στο café – bar Tiger Lilly στο Λέντα, μετά από πρόσκληση της Δήμητρας και της αγαπημένης Φωτεινής.

Στις 19 Ιούλη ο Ιππικός Όμιλος Ηρακλείου φιλοξενεί στον υπέροχο αίθριο χώρο Φαίδρα την επόμενη Μουσική των Σφαιρών όπου οι πιστοί μας φίλοι έχουν άλλη μια ευκαιρία να απολαύσουν την φυσική αρμονία των γκονγκ. Σημειώνουμε εδώ ότι παράλληλα με τις εκδηλώσεις γκονγκ, παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό τα ευρήματα του Ιάπωνα επιστήμονα Μασάρου Εμότο για τη συνείδηση του νερού και την σημασία που έχει το φυσικό νερό στη ζωή του ανθρώπου, εκπαιδεύεται το κοινό στην κατηγοριοποίηση του νερού βάσει προέλευσης και ποιότητας, ενώ μετά από κάθε εκδήλωση ακολουθεί συζήτηση πάνω στα βιώματα των συμμετεχόντων στις ηχωκαθάρσεις. Στις 28 Ιουλίου τα γκονγκ φιλοξενούνται στο Yoga Shala Studio, στη Λοφούπολη, καλεσμένα από την Αρετή Καραντζίκου, την 1η Αυγούστου τα γκονγκ πραγματοποιούν ειδική παρουσίαση στην Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης των καλλιτεχνών Barbara Daling και Δημήτρη Μπουνάκη και στις 2 Αυγούστου στην πρώτη πανσέληνο του μήνα, πραγματοποιείται ειδική εκδήλωση στον κήπο της βάσης των γκονγκ στην Αμμουδάρα. Στις 9 Αυγούστου τα γκονγκ μετά από παράκληση πολλών φίλων επιστρέφουν στο μαγευτικό πετρόκτιστο θέατρο δάσους στο Φουρνί για άλλη μια δημόσια παρουσίαση της Μουσικής των Σφαιρών και μετά μέλη της ομάδα του GongLove αναχωρούν για τη Παλαιόχωρα Χανίων, για ένα πενθήμερο εκπαίδευσης – σε κατασκήνωση, στα γκονγκ, στα θιβετιανά κύμβαλα και άλλα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται στις ηχωκαθάρσεις, το οποίο καταλήγει σε μια ακόμη δημόσια ηχωκάθαρση στην παραλία της Παλαιόχωρας, στο Atoli Café, στις 19 Αυγούστου, καλεσμένα από το Γιώργο του Atoli και τη Μαγδαληνή. Στις 31 Αυγούστου, δεύτερη πανσέληνο του μήνα, γίνεται η πρώτη συνεργασία των γκονγκ με την εμψυχώτρια του κοινωνικού θεάτρου και δασκάλα Κουνταλίνι γιόγκα Ειρήνη Δελάκη, με γιόγκα στην παραλία του Καρτερού, δίπλα στον αρχαίο ναό του Διός και ηχωκάθαρση, αναβιώνοντας το χώρο του παλαιού ξενοδοχείου Ξενία με τις δονήσεις των γκονγκ. Παράλληλα στη βάση των γκονγκ διεξάγονται διαρκώς κλειστές ηχωκαθάρσεις με τη συμμετοχή και την καθοδήγηση σε εισαγωγικές αναπνευστικές ασκήσεις, από τον βαρύτονο και καθηγητή λυρικής και παραδοσιακής φωνητικής τέχνης Μανώλη Παπαδάκη, προσδίδοντας στο βίωμα ευρύτερες θεραπευτικές διαστάσεις, ενώ τα γκονγκ επισκέπτονται στις 29 Αυγούστου τον Άγιο Νικόλαο και παρίστανται στα δοκιμαστικά των αποκαλυπτήριων του αγάλματος της Αρπαγής της Ευρώπης στο λιμάνι της πόλης, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου. Στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται άλλη μια παρουσίαση Κουνταλίνι Γιόγκα και Ηχωκάθαρση για μεγάλους στον παιδότοπο «Φτου και Βγαίνω» διοργανωμένη από την Ειρήνη Δελάκη και συνεχίζονται οι κλειστές ηχωκαθάρσεις στη βάση των γκονγκ.

Η πρώτη παρουσία – περιοδεία των γκονγκ στην Κρήτη ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου μετά από πολυάριθμες εκδηλώσεις σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, όπου υπολογίζεται ότι πάνω από χίλια άτομα συνολικά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τον θεραπευτικό ήχο του γκονγκ, αποκτώντας πολλούς πιστούς φίλους. Φωτογραφίες και βίντεο από την περιοδεία υπάρχουν στην γκαλερί που βρίσκεται υπό ανανέωση και προστίθεται διαρκώς υλικό, στη σελίδα μας στο Facebook και στο κανάλι μας στο Youtube.

Crete-GongLove_03Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του GongLove, των γκονγκ και προσωπικά, όλους αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις, μας βοήθησαν, μας εμψύχωσαν, μας φιλοξένησαν και μας αγκάλιασαν με αγάπη, αυτό το πρώτο διάστημα της διάδοσης της γνώσης των θεραπευτικών γκονγκ στην Ελλάδα. Χωρίς αυτούς τίποτε από όλα αυτά που μοιραστήκαμε στο αρμονικό πεδίο των γκονγκ της Αγάπης δεν θα ήταν εφικτό.

Χωρίς καμιά σειρά προτεραιότητας ευχαριστώ ενδεικτικά έναν προς ένα:

τις πιο πιστές αγαπημένες φίλες του γκονγκ στην Κρήτη, την Έλενα Καραταράκη, τη σοφή μητέρα της, τη ζωγράφο και καλλιτέχνη Καλλιόπη Παπαχατζάκη, την αδερφή των γκονγκ Πέλα Μαυράκη και τις οικογένειές τους. Έσπασαν τα κοντέρ συμμετοχής σε ηχωκαθάρσεις και μας χαρίζουν άπλετα την αγάπη και το χιούμορ τους κάθε μέρα. Τις αγαπημένες ξεναγούς Ρένα Αθανασίου – Καίτη Μυσιρλάκη και τον Φαίδωνα, την Μελίνα Αμαδρυάδα κι όλους όσους ακόμη μας συντρόφεψαν σταθερά μέχρι το τέλος της πρώτης περιοδείας,

τον μοναδικό Αλέξανδρο Δασκαλάκη (Alex D Nibiru) που έφερε Φλόγες και Φως και στάθηκε συνπλοηγός Αγάπης σε όλη την περιοδεία, την πάντα παρούσα Μαγδαληνή Δούμα, τον βέρο Κρητικό Γιώργη Σαάπογλου με τη φυσαρμόνικά του, τον χαρισματικό Γιάννη Καββαλάκη, τον δάσκαλο – φίλο – βαρύτονο και καθηγητή λυρικής παραδοσιακής τέχνης Μανώλη Παπαδάκη με τις ασκήσεις του και τη δασκάλα κρουστών Μαρίτζια Κατσούνα με το μοναδικό χαμόγελο, την οραματίστρια – εμψυχώτρια κοινωνικού θεάτρου και δασκάλα Κουνταλίνι γιόγκα Ειρήνη Δελάκη με το ισπανικό ταμπεραμέντο της, τη Μαρία Κουβίδη από την ΕΡΑ Ηρακλείου και το Γιώργη, που συγκρότησαν και υποστήριξαν τον πυρήνα της ομάδας των γκονγκ και ταξίδεψαν παντού με τα γκονγκ στην Κρήτη,

την Ειρήνη και τον Σπύρο Κοντό, τη Δέσποινα, την Κατερίνα, την Κέιτ, την Πόπη, τον Σταύρο, την Αργυρώ, τη Γωγώ και όλη την υπέροχη οικογένεια από τον Ελαιώνα της Ειρήνης στο Σκαλάνι, που αγκάλιασαν με περισσή αγάπη τα γκονγκ από τις πρώτες στιγμές της παρουσίας τους στην Κρήτη και μας τίμησαν με την πρόσκλησή τους στην άφιξη του μεγάλου δασκάλου Ραντζίντερ, την αγαπημένη Ελίζαμπεθ Δανάη και τον Αρίστανδρο, το Νίκο Ελλάνιο, και όλη την ομάδα της Ανδρομέδας – αδέρφια των γκονγκ στην Ελλάδα, τη σκηνοθέτη Βικτώρια, τον Μάνο Σπανάκη, τον μουσικό και φωτογράφο Παντελή Ζωάκη, τον καλλιτέχνη φωτογράφο Προκόπη Μεριανό και ειδικά την Ευφροσύνη Αρκουλάκη, την Άννα Γραμματικάκη και όλη την οικογένεια του Ιππικού Ομίλου Ηρακλείου για τη θερμή συμπαράσταση και υποστήριξή τους σε όλες τις εκδηλώσεις καθώς και την εταιρεία ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ και τον Μάνο Καστρινάκη που διέθεσαν εκατοντάδες φιάλες του μοναδικού φυσικού μεταλλικού νερού τις Κρήτης ΖΑΡΟΣ δωρεάν για το κοινό των εκδηλώσεων,

τη Χρυσσάννα Καρέλη και όλο το Παγοποιείον για τη μοναδική Ανάσταση και φιλοξενία που χάρισαν στα γκονγκ και την θεατρική ομάδα ΙΥΤΤΟΣ, τον Μάνο Παπαδάκη, την Άννα, τον Στράτο κι όλο το προσωπικό της Πυξίδας για την αποδοχή με αγάπη και τη φιλοξενία τους, τους Μιχάλη και Γιώργη Γιαννιαδάκη, την οικογένειά τους, τον Πέρρυ και τη Φυσαλίδα στην Αμμουδάρα, τον Γιώργο της Παλαιόχωρας «Atoli», την Έλενα, την Κάλλυ Σκαρλάτου και την ομάδα της, τη Δήμητρα του Tiger Lilly, την Φωτεινή Darla με το Ζαρκαδάκι, τον Λευτέρη Κουτουλάκη, την Ευγενία από το Nibiru και όλες τις Αρχάνες, την Ουρανία και τον Κωνσταντίνο Τουρνά, τη Μαίρη Λιδάκη, το Δήμο Αρχανών για τη φιλοξενία στο Φουρνί, την Αρετούσα Ιερωνυμάκη για την καθοδήγηση στα ευρήματα του Ιδαίου Άνδρου, τις εικαστικούς Ολυμπία Μπέη, Τερέζα Βαλαβάνη, Πόπη Κουμεντάκη, που συνέδραμαν ποικιλότροπα στην διαδρομή των γκονγκ, το ζωγράφο Ηλία Κασάπη, τον πάντα κεφάτο Καπετάνιο του Best Radio 947 Γιώργη Μητσοτάκη για τις ραδιοφωνικές βραδιές που μοιραστήκαμε και τον Χασσάν «πάμε κάπτεν να γκονγκαριστούμε», το CretEvents.gr, την Ευσεβεία Γιάνναρη της Χοροκίνησης, την Αρετή Καρατζίκου, τον Εμμάνουελ Αρζέντο, την Λίλα Καλογεράκη, την Αγγελίνα Κουρούμπαλη, τη Μαρία Τζαγκαράκη, τη Κατερίνα Βακωνάκη, τη Μαίρη Γιακατού, την «ανθισμένη» Ειρήνη Τσιμπραγού, τον απίθανο Γιώργη Βεληβασάκη «πίσω από τα γκονγκ», τη Μαρίνα Σπανάκη, τον Μανώλη Κλάδο, τη Rosa Cerri, τον «πιστό γκονγκ» θεραπευτή Θεόφιλο Σταυρινούδη και την ομάδα του, την Αλέξια Μαίρη Τζωρτζάκη, τη Φανή Καλαθάκη, τη Μαρία Τρύπα, την Ελισσάβετ Αντωνιάδου, τη Γαβριέλλα Δρακάκη, τη Δήμητρα Τυλιανάκη, την Παγώνα Παρασκευά, τη Φλώρα Φραγκιουδάκη, το Γιώργο Τσαμπουράκη, το «Φτου και Βγαίνω», τους καλλιτέχνες Barbara Daling και Δημήτρη Μπουνάκη, τους ηχοθεραπευτές Γιάννη Πρινιωτάκη και Λένα Μουραφέτη και για το ωραίο έργο που συνεχίζουν στην Κρήτη, τον Γιάννη Ματ και τον Βασίλη Ρωμανό που ήρθαν από την Αθήνα και τον Αντώνη «άτσα». Αν κάποιους ξεχάσαμε να μας συγχωρούν, δεν έχει γίνει ηθελημένα, τους ευγνωμονούμε όλους.

Το πιο μεγάλο ευχαριστώ πηγαίνει σε όσους δεν αναφέρουμε εδώ ονομαστικά. Σε όλους αυτούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους και βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο κάθε στιγμή σ’ αυτή τη μεγάλη περιοδεία.

2013 ευχές σε όλους για Υγεία, Ειρήνη, Ευημερία και Υψηλές Δονήσεις Αγάπης. Συνεχίζουμε. Καλή Αντάμωση στην Αρμονία και την Αγάπη των Γκονγκ.

 

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012,
Ιάσονας Βολάκης για το GongLove