Γκονγκ Γιόγκα – Νέες διαστάσεις με τη δύναμη του ήχου των γκονγκ


Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove Harmony«Το γκονγκ είναι το τραγούδι του πνεύματος.»
Πυθαγόρας (570-490 π.Χ.)

«Το γκονγκ είναι το τραγούδι του πνεύματος. Είναι ο αρχέγονος ψίθυρος της ψυχής. Ο ήχος του είναι η ηχώ του Πρωταρχικού Λόγου που δημιούργησε τον κόσμο, του ήχου που εμπεριέχεται σε όλους τους ήχους. Ακούστε τον με τα εξωτερικά και τα εσώτερα ώτα. Νιώστε τους παλμούς του και αφήστε τα εκατομμύρια των δονήσεων να στροβιλιστούν και να διαρρεύσουν τις αισθήσεις σας. Θα καταστείτε άφοβοι, ήρεμοι κι αφυπνισμένοι. Οι αρχαίοι αναζητούσαν αυτή την εμπειρία στις κορφές των βουνών και στα ιερά μέρη. Εκεί όπου η φωνή του Θεού θα βροντούσε με θεαματικές ριπές κεραυνών. Η βροντή χτύπησε, συγκλόνισε, κλυδώνισε, αντήχησε! Σταμάτησε κάθε σκέψη, εξάλειψε την προσποίηση, ξεδιάλυνε τους βαθύτερους φόβους και αναζωογόνησε το νευρικό σύστημα. Επέφερε σθένος, γαλήνη και θεραπεία. Το γκονγκ είναι αυτός ο ήχος. Είναι η λάμψη του εσωτερικού φωτός. Ο επικρουστήρας είναι το θέλημα του Απείρου, το γκονγκ η δημιουργία, και ο ήχος το τραγούδι του πνεύματος, το καρδιοχτύπι της ψυχής. Το γκονγκ είναι το πρώτιστο και το ύστατο εργαλείο για τον ανθρώπινο νου. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να υπερβεί και να διατάξει τον ανθρώπινου νου, ο ήχος του γκονγκ. Είναι ο στοιχειώδης ήχος του σύμπαντος, ο ήχος που δημιούργησε αυτό το σύμπαν. Είναι ο θεμελιώδης δημιουργικός ήχος. Για το νου, ο ήχος του γκονγκ είναι σαν τον πατέρα και την μητέρα που τον γέννησαν. Ο νους δε μπορεί να αντισταθεί σ’ ένα γκονγκ που παίζεται σωστά.» Γιόγκι Μπάτζαν, (1929- 2004 μ.Χ)

Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΓιόγκα σημαίνει σύζευξη ή ένωση με το όλο, και είναι μια πρακτική η οποία φέρνει την ενότητα του νου, του σώματος και του πνεύματος, και ως εκ τούτου φέρνει την ευαισθητοποίηση για την πνευματική σχέση με τα πάντα γύρω μας. Η λέξη “yoga” στα Σανσκριτικά, προέρχεται από τη ρίζα yuj σημαίνει ζεύξη, ένωση, επικοινωνία, απορρόφηση. Η ίδια η λέξη σημαίνει κυριoλεκτικά ζυγός βoών, και μας εκπλήσσει με την διπλή ηχητική και εννoιoλoγική ταύτιση της με την αρχαία ελληνική λέξη ζυγόν, τoν πανάρχαιο μηχανισμό γεωργικής καλλιέργειας (ζυγός βoών). Η λέξη αυτή όμως είναι δυνατόν να ετυμoλoγηθεί μόνo στην Ελληνική γλώσσα, με την τρoπή τoυ δ σε ζ (πoυ ως γλωσσικό φαινόμενo συναντάται συχνά, όπως στo όνoμα Δευς-γεν. Διός πoυ γίνεται Ζεύς-Διός διατηρώντας τo δ στην γενική, η στην λατινική Jupiter η oπoία ερμηνεύεται ως “Ζ(Δ)ευς- πατήρ” κλπ) oπότε η λέξη ζυγόν πριν την τρoπή προφερόταν ως δυγόν, λέξη πoυ υπάρχει αυτούσια και με την έννoια ζυγoύ στην Βoιωτική διάλεκτo. Επoμένως ως δυγόν ερμηνεύεται και ετυμoλoγείται ως: αριθμός δύo + ρήμα άγω (φέρω), δηλαδή τo από δύo φερόμενoν!

Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΗ Γκoνγκ Γιόγκα (Gong Yoga) σε σχέση με τον στόχο της ένωσης, είναι το ίδιο με τα άλλα συστήματα γιόγκα, αλλά έχει ένα πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο στην επίτευξη αυτού του στόχου, μιας και ο ήχος του γκόνγκ συνδέεται με τα στάδια που περνά ο γιόγκι στο ταξίδι του προς τη Φώτιση, περνώντας από το άκουσμα του ήχου του ωκεανού σε διάφορους ήχους τύμπανων, που οδηγούνται σε ήχους από το βούκινο, το κέρας και τέλος το ίδιο το γκόνγκ, σαν να εκρήγνυται στο κέντρο του Ήλιου και καθώς αυτό σβήνει το μόνο που μένει είναι μόνο ένα βούισμα σαν τη μέλισσα στο οποίο ο γιόγκι απορροφάται τελείως πια.

Η ιστορία της προέλευσης των γκονγκ ξαναγράφεται με την σύγχρονη ιστορική έρευνα. Η Ελλάδα παίζει το δικό της ρόλο στη δημιουργία, χρήση και λατρεία του γκονγκ. Στην Μινωϊκή Κρήτη οι Κουρήτες κροτούσαν με τα δόρατά τους γκονγκ για να καλύπτουν το κλάμα του θεού-βρέφους Δια ώστε να μην τον ακούσει ο πατέρας του Κρόνος. Το γκονγκ ως «Ηχείον» ήταν γνωστό για τον ρόλο που έπαιζε κατά τη Θεοφάνια των Ελευσίνιων Μυστηρίων και τη λατρεία της Δήμητρας. Το Ηχείον χρησιμοποιείτο για να απομακρύνει τους φόβους και να θεραπεύει ψυχικές ασθένειες. Οι Λακεδαιμόνιοι συνόδευαν με γκονγκ τις τελετές ταφής του βασιλιά τους. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν διάφορες μορφές γκονγκ στα μαντεία και τους ναούς, ανάμεσά τους το περίφημο «ασίγαστο» γκονγκ του μαντείου της Δωδώνης, αλλά και στους Δελφούς, στη Δήλο και σε πολλά άλλα μέρη. Η επικρατούσα θεωρία θέλει το γκονγκ να διαδίδεται στην Ανατολή με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά υπάρχουν ενδείξεις για προγενέστερη μεταφορά της γνώσης του γκονγκ ανατολικά από την Ελλάδα, ήδη από την εποχή του Πυθαγόρα.

Από τις παλιές Γραφές επίσης, μαθαίνουμε πως τα πανάρχαια χρόνια, ο Μπράχμα έδωσε στους ανθρώπους τη γιόγκα και πως μετά από χιλιάδες χρόνια, οι μεγάλοι διανοούμενοι, διέδωσαν αυτή την παλιά γνώση της γιόγκα, σαν ένα σύστημα που με κάποιες διαφοροποιήσεις έφθασε μέχρι τις μέρες μας. Πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, η πρακτική της γιόγκα συνδύαζε όλες τις διαφορετικές πτυχές της γιόγκα σε μια πρακτική – asanas (στάσεις), mudras (θέσεις χεριών), bandhas (κλειδώματα σώματος), pranayama (έλεγχος της αναπνοής), την απαγγελία επωδών (mantra) και των δονήσεων, simran (διαλογισμό), καθώς και την γιογκική φιλοσοφία και τρόπο ζωής. Ήταν ένα κανονικό μέρος της καθημερινής ζωής και χρησιμοποιήθηκε ώστε οι άνθρωποι να μένουν σε φόρμα, υγιείς, ισχυροί, συνδεδεμένοι με την υψηλότερη συνείδηση, σε μια εποχή που ο άνθρωπος ήταν πολύ περισσότερο σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό του ζώντας σε μια πολύ υψηλότερη συχνότητα δόνησης. Αυτό γινόταν σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου με κάποια μορφή ή άλλη.

Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΟ μύστης και μεγάλος γιόγκι Πατάντζαλι συνόψισε τις αρχαίες γνώσεις και πεποιθήσεις σε ένα ενιαίο σύστημα διαμορφώνοντας ένα «Οκτάπτυχο Μονοπάτι», ενώ το γκόνγκ αναφέρεται ήδη από τον 14ο αιώνα μ.Χ. στη Hatha Yoga Pradipika. Στους μετέπειτα αιώνες οι δάσκαλοι της γιόγκα καθοδηγήθηκαν από αυτό το μονοπάτι αλλά το προσάρμοζαν ο καθένας στις ανάγκες της εποχής τους θεωρώντας ότι στην κλασική του μορφή το μονοπάτι του Πατάντζαλι απαιτούσε μέγιστο κόπο και υπερακρίβεια που δεν διέθεταν οι πολλοί άνθρωπο. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι άρχισαν να κατακερματίζουν την πρακτική προσπαθώντας να τελειοποιήσουν και να ειδικευτούν σε διάφορες πτυχές της πρακτικής τους, δίνοντάς μας έτσι τις πολλές διαφορετικές μορφές γιόγκα που έχουμε σήμερα. Η Γκονγκ Γιόγκα έφερε όλες αυτές τις πτυχές και πάλι μαζί σε μία πρακτική, που καθιστά το όλο και πάλι.

Έτσι η Γκονγκ Γιόγκα είναι εξ’ ορισμού μια αρχαία και συνεργειακή μορφή γιόγκα που εξασκείται από τα αρχαιότατα χρόνια, σαν τεχνολογία διατήρησης του ανθρώπινου όντος στην βέλτιστη του κατάσταση. Η Γκονγκ Γιόγκα είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα αυτομετασχηματισμού για την προσωπική ανάπτυξη. Αποτελείται από κλασικές τεχνικές γιόγκα που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι, δεν έχει σημασία η ηλικία ή η σωματική ικανότητα. Είναι μια ολιστική τεχνολογία αρμονικής ανάπτυξης αφού αντλεί, περιλαμβάνει και συνδυάζει, στοιχεία και τεχνικές και προσφέρει τα οφέλη από όλες τις υπόλοιπες γιόγκα.

 Τι είναι η Γκονγκ Γιόγκα και τι περιέχει   

Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΗ Γκονγκ Γιόγκα χρησιμοποιεί τον ήχο του γκονγκ σε συνδυασμό με την πρακτική της γιόγκα για να δημιουργήσει μια αυθόρμητη κατάσταση διαλογισμού και θεραπευτικής χαλάρωσης που διευκολύνει την κίνηση της ζωτικής ενέργειας μέσα στο σώμα, με στόχο την επούλωση και τον μετασχηματισμό για την αφύπνιση της συνείδησης. Στη διάρκεια αυτής της χαλαρής και διαλογιστικής κατάστασης, το γκόνγκ παίζεται για να καθαρίσει το υποσυνείδητο και να αφυπνίσει τον ασκούμενο σε μια υπερβατική κατάσταση της συνειδητότητας. Η Γκονγκ Γιόγκα είναι μια τέλεια ένωση της συνειδητής μας πρόθεσης και του ήχου που εφαρμόζεται εκείνη τη στιγμή. Η Γκονγκ Γιόγκα είναι μια συναρπαστική και ενδυναμωτική μορφή ηχητικού διαλογισμού, είναι ένα συναίσθημα, μια εμπειρία, και κάποτε μια περιπέτεια.

Είναι μια πλήρης επιστήμη που περιλαμβάνει, στάσεις γιόγκα (asanas), mudras (θέσεις χεριών), αναπνοή (Pranayam), απαγγελίες – επωδές (mantras) με ήχο (naad) ή χωρίς, διαλογισμό (simran), και χαλάρωση (nidra). Η Γκονγκ Γιόγκα εξασκείται σε σετ κρίγιας (kriyas) τα οποία αποτελούν μια πλήρη εξάσκηση και δράση. Οι ασκήσεις είναι συγκροτημένες σε μια συνεργειακή σειρά ώστε να έχουν ένα πλήρες και υπολογισμένο αποτέλεσμα. Μέσα σε μια τάξη Γκονγκ Γιόγκα μπορεί κάποιος να μάθει να εξασκεί όλα τα προαναφερθέντα εργαλεία ανάπτυξης όπως στάσεις, αναπνευστικές ασκήσεις, επωδές, διαλογισμούς, χαλάρωση και απαλοιφή του στρες, καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία που όλα μαζί δρουν προς την εξέλιξη και την αυτογνωσία.

 Asanas
Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΟ όρος ασάνα (asana), σημαίνει κατά λέξη εύκολο και άνετο. Η καλύτερη στάση, είναι αυτή που επιτρέπει να παραμένει κανείς χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ακίνητος για πολύ χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για δύο ή τρεις ώρες συνέχεια. Σκοπός των σωματικών ασκήσεων είναι να απαλλαγεί ο νους από τις αντιδράσεις του σώματος και να απορροφηθεί στο διαλογισμό. Η σταθερότητα στην ασάνα, δίνει σταθερότητα στο σώμα και αυτό με τη σειρά του, ακινησία στο νου. Η παράδοση λέει ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες ασάνες, αλλά από αυτές μόνο 84 είναι περισσότερο χρήσιμες και από αυτές, τρεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όσον αφορά το διαλογισμό.

Οι στάσεις στην Γκονγκ Γιόγκα εξασκούνται σε τέσσερα επίπεδα: προσφέρουν εκγύμναση και ευλυγισία στο φυσικό σώμα, καθώς και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των οργάνων και των αδένων. Σαν διαλογισμός δημιουργούν μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ νου και σώματος, ώστε να διαλυθούν τυχόν μπλοκαρίσματα στο φυσικό σώμα. Σαν ενεργειακό εργαλείο, οι στάσεις ανοίγουν και ξεμπλοκάρουν τα ενεργειακά κανάλια του σώματος και ρυθμίζουν το ενεργειακό πεδίο. Σαν διαγνωστικό εργαλείο, ο καθένας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκεται και που έχει μπλοκαρίσματα.

Το γκονγκ επηρεάζει το φυσικό σώμα, στις στάσεις της γιόγκα, με διάφορους τρόπους. Πρώτα, το γκονγκ παράγει ένα ηχητικό κύμα που είναι σχεδόν απτό, το οποίο διεγείρει το φυσικό σώμα επηρεάζοντας την επιφάνεια του δέρματος. Το ηχητικό άγγιγμα του γκονγκ μπορεί να είναι θεραπευτικό ως ήχος που διεγείρει τις νευρικές απολήξεις του δέρματος. Αυτές οι απολήξεις είναι επιφανειακές περιοχές του δέρματος που εκτείνονται από την σπονδυλική στήλη σε όλο το σώμα. Μέσω ενός δικτύου νεύρων, αυτές οι περιοχές του δέρματος, συνδέονται με διάφορα όργανα του σώματος και με τα αντίστοιχα τμήματα του νωτιαίου μυελού. Αυτές οι περιοχές του δέρματος μπορεί να διεγερθούν από τα ηχητικά κύματα, παρόμοια με ένα μασάζ, και παράγουν αποτελέσματα σε αντίστοιχα όργανα και άλλες περιοχές του σώματος.

Επίσης, όταν χρησιμοποιείται με στάσεις γιόγκα, το ηχητικό μασάζ του γκονγκ και η τόνωση της δερμοτομίων φέρει πρόσθετα οφέλη για τον ασκούμενο, ιδίως στον τομέα της ανακούφισης από τον πόνο. Σε ένα άλλο επίπεδο, ο ήχος του γκονγκ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εμβαθύνει την εστίαση του ασκούμενου, επιτρέποντας μια βαθύτερη σύνδεση με τη ροή της ενέργειας ή πράνα που παράγεται και απελευθερώνεται μέσω της πρακτικής της γιόγκα. Σε πρακτικό επίπεδο, το γκονγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενορχηστρώσει και να κατευθύνει την κίνηση του ασκούμενου μέσα από τις ακολουθίες της πρακτικής της γιόγκα.

 Mudras
Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΜούντρα (Mudra) μεταφράζεται από τα σανσκριτικά ως θέση η συμβολική χειρονομία. Οι μούντρες είναι συγκεκριμένες θέσεις ή φόρμες ολοκλήρου του σώματος, ή μεμονωμένων μερών του όπως τα χέρια, τα μάτια και η γλώσσα. Μπορούν να συνδυαστούν με στάσεις, (asanas) καθώς μερικές μούντρες είναι και από μόνες τους ασάνες. Στην παράδοση της Γιόγκα θεωρούνται πρακτικές πολύ ισχυρότερες από τις σωματικές ασκήσεις (asanas), αλλά ακόμα και από τις αναπνευστικές τεχνικές (pranayam).

Όταν διάφορες μούντρες χρησιμοποιούνται σε μια πρακτική της γιόγκα μαζί με τον ήχο του γκονγκ, η κίνηση της πράνα στο ενεργειακό σώμα μπορεί να βοηθήσει την παραγωγή μιας κατάστασης αυθόρμητου διαλογισμού. Πράγματι, οι διαλογισμοί στην Γκονγκ Γιόγκα βασίζονται στις μούντρες και όπως αναφέρθηκε, μπορεί να περιλαμβάνει τα δάχτυλα, τα μάτια, εσωτερικά μυϊκά κλειδώματα, και θέσεις του σώματος ώστε ο ασκούμενος να ενσωματώσει τον ήχο του γκονγκ πιο βαθιά στην εξάσκηση. Χωρίς μούντρες, δύσκολα μπορεί να υπάρξει η εμπειρία του διαλογισμού, επειδή είναι απαραίτητες για να κατευθύνουν την πράνα που δημιουργείται από τον ήχο στις διάφορους περιοχές του φυσικού και λεπτοφυούς σώματος που υποστηρίζουν τη διαλογιστική κατάσταση. Το γκονγκ υποστηρίζει όλες τις μούντρες, και κάθε μούντρα μπορεί να διοχετεύσει πιο αποτελεσματικά την ενέργεια του γκονγκ.

Στο αρχαίο σύγγραμμα Γκεράντα Σαμχίτα αναφέρονται 25 βασικές μούντρες, με την πάροδο του χρόνου όμως δημιουργήθηκαν και καινούριες. Πάνω από 3500 γνωστές μούντρες υπάρχουν στην παράδοση της γιόγκα και όλα αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ήχο του γκονγκ. Μερικές από τις μούντρες παραμένουν μυστικές γιατί σύμφωνα με την παράδοση κατέχουν μεγάλη δύναμη επιρροής και ελέγχου πάνω στα τρία οχήματα μας (φυσικό, ενεργειακό και συναισθηματικονοητικό σώμα). Σύμφωνα με την παράδοση της Γιόγκα οι πολυάριθμες μούντρες χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

• Μούντρες χειρών (Hasta Mudras)
• Μούντρες κεφαλιού, κλειδώματα ματιών, γλώσσας (Mana Mudras)
• Μούντρες στάσεων (Kaya Mudras)
• Μούντρες εσωτερικών κλειδωμάτων (Bandhas)

Στην δυτική επιστήμη έχει πια συσχετισθεί η μεταβλητή κατάσταση του ανθρώπου με συγκεκριμένες θέσεις που παίρνει με το σώμα του, καθώς επικοινωνεί με τα διάφορα περιβάλλοντα (γλώσσα του σώματος). Αντίστροφα, κάθε στάση που παίρνουμε με το σώμα μας, κάθε χειρονομία επιδρά στο φυσικό αλλά στα πιο λεπτοφιέστερα σώματα μας (βιοενεργειακό, συναισθηματικονοητικό), καθώς και στο περιβάλλον με το οποίο επικοινωνούμε (άλλοι άνθρωποι, ζώα, φυτά).

Οι διάφορες εσωτερικές ή εξωτερικές μούντρες βοηθούν στον έλεγχο των αισθήσεων, έλεγχο της ροής της βιοενέργειας από έξω προς τα μέσα, έλεγχο της ροής της βιοενέργειας μέσα στο βιοενεργειακό μας σώμα, άνοιγμα των ενεργειακών κέντρων, αλλαγή της ψυχικής διάθεσης, εξισορρόπηση των νοητικών λειτουργιών, αυξημένη συγκέντρωση για πιο πετυχημένο διαλογισμό, αφύπνιση των ψυχικών δυνάμεων, θεραπεία.

 Pranayam  
Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΟ φυσικός ήχος μπορεί να οδηγήσει στις εσωτερικές δονήσεις της πράνα η οποία είναι η αιτία όλου του ήχου, και ο ήχος είναι η έκφραση της πράνα. Η εγγενής σχέση μεταξύ πράνα (ζωτικής ενέργειας) και ήχου κρύβεται πίσω από όλη τη δημιουργία, και είναι θεμελιώδους σημασίας στην Γκονγκ Γιόγκα, ιδιαίτερα την πρακτική των αναπνευστικών ασκήσεων (pranayam). Η σχέση ανάμεσα στον ήχο και πράνα εκτείνεται σε όλο το σώμα της ενέργειας και επηρεάζει όλες τις πτυχές της γιογκικής ανατομίας, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων (tattvas), τις πέντε βασικές ενέργειες (vayus), τα ενεργειακά κανάλια (nadis), και τα ενεργειακά κέντρα (τσάκρα).

Έτσι η αναπνοή ελέγχει την είσοδο της πράνα (prana) στο σώμα. Σύμφωνα με αυτή την εκπαίδευση, στην εισπνοή, την εκπνοή και σε μια ενδιάμεση παύση, με το ένα ή και τα δύο ρουθούνια, με ορισμένη συχνότητα, ταχύτητα και βάθος αναπνοής, ο ασκούμενος επιτυγχάνει να ελέγχει τις πράνες ή βιοενέργεια του σώματός του με αποτέλεσμα α) να έχει καλή υγεία, δύναμη και μακροζωία, β) να ξυπνήσει και να φέρει σε δράση την εσωτερική μας ενέργεια (kundalini) και χρησιμεύει στην ενεργοποίηση των ενεργειακών κέντρων ή τσάκρα, γ) να έχει σε πλήρη ενσυνείδητο έλεγχο το μυϊκό και νευρικό του σύστημα, δ) να φέρει υπό έλεγχο τις αρνητικές ροπές του νου του, τις επιθυμίες και τη σεξουαλικότητά του και ε) τον βοηθάει στην προσπάθειά του να αναπτύξει ταπεινότητα και άλλες αρετές.

Επίσης κατά τη διάρκεια που παίζει το γκονγκ, μπορούμε να εξασκήσουμε διάφορες αναπνευστικές ασκήσεις, επενεργώντας στους δυο βασικούς ενεργειακούς δίαυλους, εξισορροπώντας τα εγκεφαλικά ημισφαίρια και το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι ουσιαστικά διαχείριση της ενέργειας και με αυτήν την τεχνική είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε και να ελέγξουμε διαφορετικές καταστάσεις υγείας, συνειδητότητας και συναισθημάτων.

 Mantras  
Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΤα μάντρας – επωδές (mantras) είναι ακόμα ένα σπουδαίο εργαλείο στην Γκονγκ Γιόγκα. Ένα μάντρα είναι μια δημιουργική προβολή του νου μέσα από τον ήχο, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στα τσάκρας και τον ανθρώπινο ψυχισμό. Ένα μάντρα μπορεί να αλλάξει τα πρότυπα του νου, τη χημεία του νου και του σώματος μέσο του επηρεασμού των ενδοκρινών αδένων, καθώς και ολόκληρο το ανθρώπινο ενεργειακό πεδίο, μιας και ο ήχος είναι δόνηση.

Όπως γνωρίζουμε τα πάντα στο σύμπαν είναι μια δόνηση, όπως και όλο το σύμπαν φτιάχτηκε σύμφωνα με το λόγο του Θεού. Εν αρχή ην ο Λόγος και λέγεται ότι ο ήχος του γκόνγκ είναι ο ίδιος ο ήχος του Ωμ, ο ήχος της δημιουργίας. Όλος ο ήχος έχει κοινή προέλευση το καθολικό ρεύμα του ήχου, τον αρχέγονο ήχο στη γιόγκα, τον ήχο του OM, το υψηλότερο επίπεδο ηχητικής δόνησης που δημιούργησε το σύμπαν του χρόνου, του χώρου, και των μορφών. Είναι ο ήχος της καθολικής αντήχησης και περιλαμβάνει όλες τις τονικές διαβαθμίσεις και τις αρμονικές μέσα στο ακουστικό φάσμα αλλά ακόμη κι αυτές που δεν μπορούμε να ακούσουμε. Όλη η μουσική, όλες οι λέξεις που εκφωνούνται, όλες οι επωδές έχουν σε κάποιο βαθμό μια θεμελιώδη συχνότητα και ένα συγκεκριμένο ήχο ουσίας που είναι γνωστός ως Naad. Αυτός ο ήχος ουσίας είναι η παλμική αρμονία που συνδέει το πεπερασμένο με το άπειρο. Όταν ακούμε ήχους που είναι στενά συνδεδεμένο με αυτή την καθολική απήχηση γνωστή ως Naad, συντονιζόμαστε με την άπειρη συνείδηση που είναι η πηγή κάθε ήχου.

Η σχέση μεταξύ του γκονγκ, επωδών, συναισθηματικού σώματος, και των εσωτερικών ήχων της γιόγκα είναι από τις πιο βαθιές στην πρακτική της Γκονγκ Γιόγκα. Μέσα στο γκονγκ περιέχονται όλα τα μάντρα, όλοι οι ήχοι, όλες οι λέξεις, και όλες οι φωνές, και δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους φαινομενικά να ακούν διάφορα μουσικά όργανα που παίζουν μέσα στον ήχο του γκονγκ. Η χρήση του γκονγκ σε συνδυασμούς με επωδές είναι μία από τις πιο φυσικές εκφράσεις της Γκονγκ Γιόγκα, και γίνεται με τρεις τρόπους:

• Επωδές ενώ το γκονγκ παίζεται.
• Επωδές ψιθυριστά, ενώ το γκονγκ παίζεται.
• Επωδές σιωπηλά, ενώ το γκονγκ παίζεται.

 Simran
Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΣε όλη την ιστορία του, το γκονγκ έχει χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια κατάσταση αυξημένης ψυχική ευαισθησίας. Παιζόταν για να ξυπνήσει την διαίσθηση, έτσι ώστε μάντεις και μύστες να μπορέσουν να προβλέψουν ευκολότερα το μέλλον. Το γκονγκ θεωρήθηκε ως πύλη προς το Θείο, επειδή ο ήχος του ενίσχυε μια βαθιά κατάσταση αισθητηριακής αντίληψης που επέτρεπε στον ακροατή να βιώσει τον εαυτό με ένα νέο τρόπο. Μία από τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις του γκονγκ στην πρακτική της γιόγκα είναι η ικανότητά του να προάγει φυσικά μια κατάσταση αυθόρμητου διαλογισμού, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή την εμπειρία του εξασκούμενου. Πράγματι, οι άνθρωποι που δεν είχαν ποτέ μια κανονική πρακτική ή την εμπειρία του διαλογισμού, είναι σε θέση να εισέλθουν σε μια φυσιολογική και ψυχολογική κατάσταση του διαλογισμού μέσα από τον ήχο του γκονγκ.

Ο διαλογισμός (simran) στην Γκονγκ Γιόγκα μέσα από τη χρήση επιλεγμένων προτύπων, δημιουργεί επικοινωνία μεταξύ του εαυτού και του νου. Πιο αναλυτικά ο διαλογισμός: αναπτύσσει τον ουδέτερο νου, μας παίρνει από το πεπερασμένο στο άπειρο, προωθεί μια συνολική κατάσταση ευ ζην, αναπτύσσει την διαίσθηση, διαλύει αντιδράσεις, υποσυνείδητες συνήθειες και φόβους, προωθεί την ιδιότητα να συγκεντρώνει την ενέργεια, προσφέρει καθαρότητα νου και την ιδιότητα του να είσαι παρόν, αναπτύσσει τον έλεγχο της προσωπικότητας. Το γκονγκ λειτουργεί πολύ βοηθητικά στην εισαγωγή σε μια διαλογιστική κατάσταση καθώς ενεργοποιεί το 6ο και 7ο τσάκρα, θέτει αυτόματα τον ακροατή σε κατάσταση διαλογισμού και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Ο ασκούμενος στο διαλογισμό μπορεί να εστιάσει τους ήχους στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, στην σπονδυλική στήλη, στο κέντρο της καρδιάς στο 3ο μάτι ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο ανάλογα με την φύση του διαλογισμού.

 Nidra
Βιώνοντας το γκονγκ κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης (nidra) στο τέλος ενός μαθήματος γκονγκ γιόγκα είναι ίσως ένας από τους πιο κοινούς τρόπους οι άνθρωποι να βιώσουν τον θεραπευτικό και μετασχηματιστικό ήχο του γκονγκ. Υπάρχουν προετοιμασίες και πρακτικές, καθώς και τεχνικές παιξίματος, για να δημιουργηθεί η εμπειρία μιας βαθιάς χαλάρωσης γκονγκ. Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της χαλάρωσης είναι: 1) Οι σειρές ασκήσεων να έχουν γίνει πριν από την χαλάρωση 2) Προετοιμασία για τη χαλάρωση από το δάσκαλο 3) Το γκονγκ παίζεται συνειδητά από τον δάσκαλο για να προκαλέσει και να μεγιστοποιήσει την εμπειρία της χαλάρωσης 4) Η χαλάρωση να γίνεται σε μια ανώτερη κατάσταση συνείδησης, φέροντας την ποιότητα του φωτός.

Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΗ βαθιά χαλάρωση στην Γκονγκ Γιόγκα, είναι ύψιστης σημασίας μιας και προσφέρει: ανανέωση και αναπλήρωση της ενέργειας, ειδικά στο παρασυμπαθητικό σύστημα, επαναδιανέμει την πράνα που έχει διεγερθεί κατά την κρίγια, και βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, επικεντρώνει τις συναισθηματικές ενέργειες, και το πιο σημαντικό, μαθαίνει την αντιμετώπιση του στρες και την άμεση επίτευξη της χαλάρωσης. Το γκόνγκ θα λέγαμε ότι βοηθάει ή εντείνει όλα τα παραπάνω, αφού οδηγεί σε βαθύτερη χαλάρωση όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχονοητικά.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η Γκονγκ Γιόγκα συγκεντρώνει σωματικά, πνευματικά και ψυχικά στοιχεία της γιόγκα σε ένα συμπαγές και ενοποιημένο σύστημα, και είναι σχεδιασμένη για να παρέχει την εμπειρία της ύψιστης συνειδητότιτας μέσω της αύξησης και κίνησης της εσωτερικής μας ενέργειας. Διεγείρει την ατομική ανάπτυξη μέσω της συστηματικής τεχνικής ενισχύοντας στο φυσικό σώμα όλα τα συστήματα: αδενικό, ανοσοποιητικό, καρδιοαγγειακό, λεμφατικό, μυοσκελετικό, νευρικό, πεπτικό και ουρογεννητικό, για την αύξηση της σταθερότητας και ζωτικότητας. Στο ενεργειακό σώμα εξισορροπεί και ανοίγει μπλοκαρίσματα στους ενεργειακούς μεσημβρινούς και στο κεντρικό κανάλι ενέργειας (shushmana) ενώ δουλεύει πάνω σε όλα τα ψυχοενεργειακά κέντρα (chakras) και κατ’ επέκταση στο ενεργειακό πεδίο της αύρας και την ενδυνάμει ενέργεια. Μέσω των διαλογισμών και των επωδών καθαρίζει και απαλείφει αρνητικά συναισθήματα και μπλοκαρίσματα προσφέρει μεγαλύτερη ηρεμία ενώ νοητικοπνευματικά βελτιώνει τη δημιουργικότητα και την διανοητική συγκέντρωση, αυξάνει τις νοητικές ικανότητες, προσφέρει μεγαλύτερη ηρεμία και οξύνει την ευαισθητοποίηση, ώστε τελικά να δώσει την άμεση εμπειρία της ανώτερης συνείδησης.

 Οφέλη της Γκονγκ Γιόγκα 

Συνοπτικά τα παρακάτω οφέλη έχουν καταγραφεί:

 • Ανακουφίζει τους πόνους στον αυχένα, πονοκεφάλους, κράμπες εμμηνόρροιας, πόνους στους μυς, βελτιώνει την ελαστικότητα των αρθρώσεων και το εύρος της κίνησης.
 • Δημιουργεί βαθιά χαλάρωση και καθαρίζει το μυαλό.
 • Άμεση μείωση του στρες και του άγχους.
 • Διεγείρει το ενδοκρινικό σύστημα και βελτιώνει τη λειτουργία του.
 • Διεγείρει το κυκλοφοριακό σύστημα.
 • Οργανώνει τη συναισθηματική ενέργεια.
 • Ενισχύει την μη προσκόλληση σε εθιστικές συμπεριφορές.
 • Αναζωογονεί τους νευρώνες και τις διασυνδέσεις τους.
 • Αναζωογονεί το νευρικό σύστημα.
 • Καθαρίζει την αύρα.
 • Ανοίγει και εξισορροπεί τα τσάκρας.
 • Καθαρίζει το υποσυνείδητο μυαλό από αρνητικές σκέψεις.
 • Ενισχύει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Έτσι η Γκονγκ Γιόγκα είναι δυναμική στην πρακτική της, τεράστια σε πληροφορίες, και πανίσχυρη στις εμπειρίες που προσφέρει, ενώ είναι ιδανική για ανθρώπους που θέλουν άμεσα αλλά και μακροχρόνια οφέλη από την πρακτική της, καθώς επίσης και μια χαλαρωτική και δυναμική εμπειρία συνειδητότητας. Καθώς η Γκόνγκ Γιόγκα μεταχειρίζεται τον άνθρωπο σαν όλον, σώμα, συναισθήματα, νους και ψυχή επηρεάζονται όλα θετικά. Με την Γκονγκ Γιόγκα μπορεί κάποιος να χτίσει ένα υγιές σώμα, να αναπτύξει ένα ισορροπημένο μυαλό, να έρθει σε επαφή με το άπειρο, την έμφυτη εσωτερική σοφία, έτσι ώστε να μπορεί να φτάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Μπορεί να κάνει αυτόν που την εξασκεί ακτινοβόλο, ειρηνικό και ισχυρό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να κερδίσει παρέχοντας ένα σταθερό υπόβαθρο σε όλα τα επίπεδα του είναι, ώστε να μπορέσει να αριστέψει και να ισορροπήσει σε όλες τις πλευρές της ζωής.

 Πως λειτουργεί 

Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΗ Γκονγκ Γιόγκα λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από τεχνικές και την δύναμη του Γκόνγκ για να ξυπνήσει την προσωπική μας ενέργεια ή δύναμη της ζωής (Kundalini), που παραμένει περίπου 95% σε νάρκη στους περισσότερους ανθρώπους. Όταν αυτή η ενέργεια “ξυπνήσει” ανεβαίνει διαμέσου της σπονδυλικής στήλης (shushmana) και μέσα από τα 7 κύρια τσάκρα ή ενεργειακά κέντρα της συνείδησης – που εδρεύουν κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης – καθαρίζοντας, εξισορροπώντας και ενεργοποιώντας κάθε ένα καθώς κινείται κατά μήκος αυτού του κεντρικού καναλιού.

Τα τσάκρας είναι τα κομβικά σημεία που συνδέουν την πνευματικότητα μας με τη φυσιολογία μας. Η καλή υγεία και ισορροπία τους είναι επιτακτική ανάγκη, δεδομένου ότι επηρεάζει άμεσα τα όργανα και τους αδένες γύρω τους, καθώς και τις διανοητικές και συναισθηματικές καταστάσεις που συνδέονται με κάθε ένα από αυτά. Με το πλήρες φάσμα του ήχου του γκονγκ κάθε ενεργειακό κέντρο απορροφά τις συχνότητες που του λείπουν για να επανέρθει στην φυσική του ιδιοσυχνότητα, έχοντας σαν αποτέλεσμα ενεργοποίηση, συντονισμό και ελεύθερη ροή της ενέργειας ανάμεσα στα τσάκρας.

Τα τσάκρας συνδέονται στη συνέχεια με τα nadis ή μεσημβρινούς στο σώμα μας, τα οποία μεταφέρουν prana, (ζωτική ενέργεια, Chi, Ki,) την καθολική δύναμη της ζωής ή της ενέργειας που μας κρατά ζωντανούς και υγιείς, σε όλο το σώμα. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε αυτά τα ενεργειακά μονοπάτια μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική, ψυχική ή σωματική δυσφορία και σε ασθένεια, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να παραμένουν καθαρά και ισορροπημένα. Όταν βιώνουμε τον ήχο του γκονγκ οι ενεργειακοί δίαυλοι καθαρίζουν και αυξάνεται η ροή της ενέργειας σε περιοχές που ενδεχομένως παρεμποδίζονταν. Με το γκόνγκ λοιπόν αυξάνεται συνολικά η ζωτική ενέργεια ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται, εξισορροπούνται και ενδυναμώνονται τα ενεργειακά κέντρα – το σύστημα των τσάκρας. Περιστασιακά οι ακροατές βιώνουν μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, φαγούρα ή αίσθηση κίνησης της ενέργειας στο σώμα με το άκουσμα του ήχου του γκόνγκ. Αυτές οι αισθήσεις προκύπτουν από την απελευθέρωση της ροής της ενέργειας στους ενεργειακούς διαύλους.

Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove HarmonyΕύκολα επίσης γίνεται διακριτή η επίδραση του γκόνγκ στα σώματα μας (Koshas) καθώς αλληλεπιδρά με αυτά. Από τη φυσική αίσθηση της δόνησης και του ήχου, στη κίνηση της ενέργειας μέσα από τους μεσημβρινούς, το συγχρονισμό της συναισθηματικής μας κατάστασης με το νου, που οδηγούν σε διαισθητικές ενοράσεις οι οποίες επιτρέπουν να βιώσουμε ευδαιμονία και μακαριότητα. Στο μοντέλο των Koshas το γκονγκ ενεργεί άμεσα στο συναισθηματικό σώμα λειτουργώντας ως διαμεσολαβητής στα κατώτερα και ανώτερα έλυτρα, στη μετάβαση σε πιο αδιόρατα επίπεδα στην ύπαρξη. Όταν χρησιμοποιείται ένα μάντρα ή παίζουμε το γκόνγκ επηρεάζεται το συναισθηματικό σώμα γι’ αυτό ειδικά τον πρώτο καιρό που κάποιος δέχεται το γκόνγκ φέρνει στην επιφάνεια διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις. Γέλια ή κλάματα είναι κοινά αλλά και παροδικά συναισθήματα άγχους, αγάπης, ευδαιμονίας σαν φάσεις συναισθηματικής αναδιοργάνωσης. Σταδιακά καθώς το συναισθηματικό σώμα αλληλεπιδρά με τον ήχο του γκονγκ οι διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις παραμερίζονται και επέρχεται το γενικό συναίσθημα της ευεξίας.

Από αυτή την ήρεμη και ουδέτερη συναισθηματική κατάσταση πια είναι πιο εύκολο να βιωθεί ο διαλογιστικός νους του νοητικού σώματος. Η δυνατότητα του γκόνγκ να ξυπνήσει τον διαισθητικό νου και την διορατική ευφυΐα, μέσα από την επίδρασή του στο 6ο τσάκρα, διευρύνει την ικανότητα του ακροατή να ενσωματώσει το νοητικό σώμα. Ειδικά την στιγμή της σιωπής όταν το γκονγκ σταματά, ο ακροατής δέχεται την εμπειρία της ενότητας και της ακινησίας όπου το πραγματικό και το φανταστικό γίνονται εύκολα διακριτά. Εντέλει το γκόνγκ μπορεί να είναι ένα όργανο ευδαιμονίας, καθώς επιτρέπει την συγχώνευση στον καθολικό περικλείοντα τα πάντα ήχο του ο οποίος υπενθυμίζει στον ακροατή ότι η πηγή της ύπαρξής του είναι το ίδιο το αιτιατό σώμα της αιώνιας ψυχής.

Έτσι λοιπόν όταν η ενέργεια μας είναι πλήρως αφυπνισμένη αισθανόμαστε απόλυτα ξύπνιοι και ζωντανοί και με πολύ μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού και των γύρω, δίνοντας τη δυνατότητα να φτάσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας ως ανθρώπινα όντα. Ανακαλύπτουμε ότι δημιουργούμε σε ευθυγράμμιση με τον αληθινό, εσωτερικό, ανώτερο, άπειρο εαυτό ή την ψυχή και το πνεύμα μας, και όχι μόνο μέσα από την νόηση και το εγώ. Έτσι όταν γίνεται κάτι τέτοιο δημιουργούμε και πράττουμε έργα πολύ πιο όμορφα, δημιουργικά και επιτυχημένα. Επίσης θα υπάρχει περισσότερη ισορροπία σε κάθε πτυχή της ζωής, και τα πράγματα μπορεί να φαίνονται πιο αληθινά. Παραδείγματα αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι περισσότερη ζωντάνια στη ζωή, διευρυμένες αισθήσεις, βελτιωμένη κατάσταση υγείας, ενέργεια και ζωτικότητα, ευκολία στην επίτευξη στόχων κ.α.

Γκονγκ Γιόγκα | Πρότυπο Κέντρο GongLove Harmony